Отбелязваме 116 години от смъртта на Капитан Петко Войвода

Животът

07-02-2016, 10:38

Снимка:

bulgariasega.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поклонението започва в 11 часа на старите гробища

116 години от кончината на Капитан Петко Войвода ще бъдат отбелязани днес по инициатива на Тракмийското дружество във Варна, носещо неговото име и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. 

Поклонението започва в 11 часа в старите варненски гробища, където на гроба му ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. 

Капитан Петко войвода отдава целия си живот и всичките си сили за освобождението на българите от Беломорието и връщането им в пределите на България. Неговата юнашка мощ надминава дори границите на България и той застава редом с такъв исторически герой като Джузепе Гарибалди, с когото заедно се бият за свободата на Балканите по време на Критското въстание. Затова и редом със статуята на Гарибалди на легендарния хълм над Рим "Джаниколо" се издига и паметник на Капитан Петко Войвода. 

В България са му посветени повече от 20 паметника. Те са във Варна, Чепеларе, Крумовгрод и Ивайловград, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Асеновград, и  Хасково, който е най-внушителен. Има великолепен паметник в Украйна,  Валентин Старчев, един от големите български скулптори, е направил паметника на войводата, поставен в Рим, редом със скулптората  на Гарибалди...