Студент от Икономическия университет със стипендия от "Еврика"

Животът

05-02-2016, 12:20

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За втори път се присъждат специални стипендии "Хуауей ИКТ"

Антонио Хаджиколев от Икономическия университет във Варна е сред 47-те студенти и ученици, изявени способности в науката и техниката, получили стипендии "Хуауей ИКТ" на Фондация "Еврика". Призьорите са поканени да се включат в Международната програма за талантливи студенти Telecom Seeds For The Future. Церемонията по награждаването се състоя в Националния политехнически музей в София вчера, а сред гостите бяха Цецка Цачева – председателят на Народно събрание Цецка Цачева, и заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

"Искам да благодаря на Фондация "Еврика" за 26-годишните усилия да подпомага талантливи амбициозни млади хора с доказан интерес към науката. Резултатите са налице", заяви г-жа Цецка Цачева.

Томислав Дончев обърна внимание, че от грижата ни за образованието, науката и иновациите днес зависи бъдещето ни след 10-15 години. "Ако ние искаме България след десетилетия да бъде по-напред, най-голямата, най-смислената, най-умната инвестиция е повече усилия в образованието и науката – посочи той и допълни, – най-големият капитал на България са чудесните млади хора, които са пред очите ми", заяви той.

Фондация "Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти от 26 години. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.

За втори път се присъждат специални стипендии "Хуауей ИКТ", за което фондацията е получила най-голямото си дарение за годината от мултинационалната компания "Хуауей Технолоджис".