МВР ще имитира реформа, за да спре полицейските протести

Сега действащите полицаи и чиновници ще запазят привилегиите си

За трети пореден път в последните четири месеца правителството ще се опита да ореже обезщетенията при пенсиониране в МВР. След като в края на миналата година полицаите се разбунтуваха и излязоха на улицата, този път властта предлага смекчена реформа. Полицаите ще запазят всичките си привилегии, като единствено ще се намали отпускът им с 5 дни. Администрацията формално ще бъде преназначена, а реформата на практика ще важи само за новоназначените. Това става ясно от законопроект за изменение на Закона за МВР, публикуван за обществено обсъждане.

Промените предвиждат администрацията на МВР да бъде преназначена по Закона за държавния служител, но да се пенсионират по сегашния ред, т.е. с 20 заплати накуп. Така обезщетенията, които се полагат при прекратяване на договора, няма да бъдат платени сега, а при пенсиониране. Всички бъдещи служители обаче ще получават 12 брутни възнаграждения в края на кариерата си.

Обезщетения сега ще вземат само хората, които ще преминат на работа в бъдещото държавно предприятие. Става дума за служители, които се занимават с регистрации на коли, проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти и предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи на МВР. Идеята на тази промяна е, че новата структура ще се финансира от таксите, които ще събира, няма да тежи на общия бюджет, а МВР няма да се занимава с "несвойствени функции". Тези служители ще бъдат преназначени по Кодекса на труда, според който максималното обезщетение при пенсиониране е 6 заплати.

Все още не е ясно дали новите промени няма да предизвикат поредния бунт в МВР. Полицаите излязоха на улицата в края на миналата година, когато финансовият министър Владислав Горанов се опита да ореже придобивките им със Закона за държавния бюджет. Тогавашните промени обаче бяха далеч по-радикални. Предвиждаше се орязване на обезщетенията за абсолютно всички служители от 20 на 10 заплати, както и отпадане на надбавката за прослужено време. Чрез нея служителите добавят по 2% към заплатата си за всяка година, но не повече от 40%. В сега предлаганите промени прослуженото време се запазва. Намаляват се обаче отпуските от 30 на 25 дни.

След неуспешния опит за реформа на Горанов ръководството на МВР предложи втори вариант за промени, който също предвиждаше намаляване на обезщетенията наполовина и засягаше новоназначените и тези с по-малък стаж. Тогава се появи идеята на чиновниците да бъдат изплатени обезщетенията и след това да се преназначат по новия ред. И този проект обаче не видя бял свят. Сега рискът е от масово напускане на хора, които така или иначе имат право на 20 заплати при пенсиониране. Ако това се случи, МВР отново ще трябва да иска допълнително пари от бюджета, за да се разплати с тях.

Не се знае как ще реагират и синдикатите в системата. Те вече обявиха, че са против всяко орязване на социалния пакет. От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) дори казаха, че в мотивите към законопроекта е записано "откровена спекулация, за да не кажем лъжа", че те са се съгласили с орязването на обезщетенията. "СФСМВР категорично заявява, че не само никога не се е договаряла и приемала подобна мярка, но и нееднократно е декларирала пред политическото и професионалното ръководство и широката общественост, че ефективната реформа и качествената услуга "сигурност" изискват ясна визия и стратегия за очакваната промяна и предвиждане на инструментариум за повишаване мотивацията на служителите и че реформа чрез намаляване на обезщетенията демонстрира не само липса на държавническо и стратегическо мислене, но и създава риск за националната сигурност", пишат от организацията.