Избраха Меглена Кунева за министър на образованието

Новините

03-02-2016, 15:50

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. Константинов: За подкрепата на Кунева ще има пазарлък

Правото си на глас упражниха 203-ма народни избраници

След прегласуване и промяна на вота, със 104 гласа "за", 66 "против" и 33 "въздържал се" парламентът избра вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието и науката, предаде "Дневник". Първоначалната подкрепа за Кунева беше 104 гласа "за", 66 "против" и 32 "въздържал се". Независимият депутат Георги Кадиев поиска прегласуване, тъй като според него групите на ДПС и "Атака" не са успели да гласуват. От ДПС гласуваха 21 от общо 30 депутати, а от "Атака" само петима депутати от общо 11 представители. При прегласуването резултатът беше 106 гласа "за", 66 "против" и 31 "въздържал се". Единствените двама депутати от Патриотичния фронт, които бяха "за" при прегласуването - Славчо Атанасов и Атанас Стоянов, обвиниха електронната система, че не е отчела правилно гласа им и поискаха вотът им да се приеме за "въздържал се", както и при първото гласуване. И така окончателните гласове са 104 "за", 66 "против" и 33 "въздържал се".


Правото си на глас упражниха 203-ма народни избраници. "За" гласуваха всички присъствали 80 депутати от ГЕРБ, 13 от Реформаторския блок, 8 от "Български демократичен център" и трима независими - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев. "Против" бяха всички присъствали 35 депутати от БСП, 21 от ДПС, един от Реформаторския блок - Атанас Атанасов, двама от Патриотичния фронт, петима от "Атака" и двама независими - Георги Кадиев и Велизар Енчев. Шестима депутати от Реформаторския блок, 13 от Патриотичния фронт, трима от "Български демократичен център" и 9 от АБВ гласуваха с "въздържал се" кандидатурата на Кунева за просветен министър.


Преди гласуването от БСП поискаха и то да е поименно със ставане от място, за да се види кои са отсъстващите от пленарната зала, тъй като на практика те избират Меглена Кунева, и да се види доверието в уравлението. Димитър Лазаров от ГЕРБ му опонира, че преди два месеца имаше избори и се видя какво е доверието в правителството. Предложението на БСП беше отхвърлено с 49 гласа "за", 106 "против" и 44 "въздържал се". Кандидатурата на Меглена Кунева бе представена от вицепремиера Томислав Дончев, защото Бойко Борисов е в Лондон. В парламента е целият Министерски съвет, без членовете му, които са в чужбина.