Каним бразилци да строят заводи

Парите

03-02-2016, 08:50

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пенсионна спогодба урежда правата на 2000 българи

Бразилски инвеститори може да строят заводи у нас. Покана бразилски компании да създадат свои производствени мощности в България с цел износ на пазарите в трети страни отправи министърът на икономиката Божидар Лукарски чрез изпълнителния секретар на Министерството на развитието, индустрията и външната търговия на Бразилия Фернандо Магаляеш Фурлан.

От своя страна България ще може да се възползва от стратегическото положение на Бразилия, осигуряващо лесен достъп до пазара на Южна Америка. Министър Лукарски е посочил, че страната ни е стабилна икономически, постига добър растеж през последната година и е изтъкнал, че предлагаме добри условия за инвеститорите като най-ниските данъци в ЕС, ниски оперативни разходи и наличие на висококвалифицирани специалисти. "В днешния глобален свят разстоянията не пречат на търговските отношения, нека се възползваме от това", каза министър Лукарски.

България и Бразилия ще активизират търговско-икономическите си връзки чрез създаването на междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Първото й заседание ще е през втората половина на 2016 г., договориха по време на срещата си Божидар Лукарски и Фернандо Магаляеш Фурлан. Тя бе в рамките на официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в латиноамеркинската държава. Двете страни подписаха съвместна декларация за насърчаване стокообмена и подкрепа за успешното договаряне на споразумението за партньорство между ЕС и южноамериканската икономическа общност Меркосур.

В присъствието на двамата президенти - Росен Плевнелиев и Дилма Русеф, бе подписана и спогодба за социална сигурност между двете страни. Тя урежда социалните права на работещите и работилите българи в Бразилия, както и на бразилците, които са на работа у нас. От името на Министерството на труда и социалната политика подпис под спогодбата сложи заместник-министърът Гълъб Донев, а от бразилска страна това направи министърът на труда Мигел Росето. След ратифициране на спогодбата от българското Народно събрание, с нея ще се уредят пенсионните права на близо 2000 българи, постоянно пребиваващи и работещи в Бразилия. Бразилците пък, които имат официална регистрация за работа у нас, са близо 600.

Износът на наши стоки расте с 40%

Стокообменът между България и Бразилия е далеч от потенциала си. Това бе отчетено на бизнес форум в столицата на Бразилия, който бе открит от президента Росен Плевнелиев. В него участие взеха над 20 местни компании и представители на всички бизнесфедерации в латиноамериканската страна и 20 български фирми. Ръст от 40,2% на износа на български стоки за Бразилия е реализиран през м.г. Стойността му е 25,86 млн. щ.д., а увеличението се дължи на увеличеният експорт на хлебни, тестени и сладкарски изделия, електрически трансформатори, инсектициди и части за машини. Вносът от Бразилия обаче е намалял с 51.9% до 31.58 млн. щ.д.

Основно перо в бразилския внос са медните руди и техни концентрати, сурови и необработени тютюни, кафе.