"Венеция се оглежда" в Градската галерия

Варна Лайф

02-02-2016, 12:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Фотографиите в изложбата са част от колекция от над 1000 снимки, реализирани между 2004 и 2006 г.

"Венеция се оглежда" е наречена фотографска изложба, представяща една непозната Венеция, ефимерна и едновременно вечна, която се оглежда в стъклата на собствените си прозорци. Фотосите, дело на Рикардо Дзиполи, ще могат да бъдат разгледани в Градската художествена галерия на Варна на 6 февруари. Изложбата гостува в морската столица със съдействието на Италианския културен институт.

Фотографиите в нея са част от колекция от над 1000 снимки, реализирани между 2004 и 2006 г. Градът се представя като променлив и неуловим, а всъщност е идеален и метафизичен. Фотографиите не са негово копие, а визии от една въображаема Венеция, която променя формите и цветовете си, разпространява присъствието си в неочаквани гледки и изумителни асоциации, в които конкретиката се слива по художествен начин с абстрактното. Куполи, дървета, камбани, колони, облаци, статуи и комини изкачат от прозорците на къщи и дворци, приемайки необичайни форми.

Авторът Рикардо Дзиполи е роден през1952 г. в Прато (Италия). Преподава Персийски език и литература и Фотография в Университета Ка‘Фоскари във Венеция. Автор е на многобройни публикации на тема Иранистика, занимава се предимно с исторически и стилистични проблематики в рамките на класическата персийска литература. Започва да се занимава с фотография през 1972 г. Първите му изложби са в Института за съвременно изкуство в Лондон и в Галерия Il Diaframmaв Милано.