Ремонтират покрива на църквата в "Аспарухово" напролет

Парите

30-01-2016, 10:29

Снимка:

ГЕРБ-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общината отпусна 20 000 лева за храма

Ремонтът на покрива на храм "Св. цар Борис – Михаил" във варненсккия квартал "Аспарухово" ще започне напролет. Средствата в размер на 20 000 лв., необходими за реконструкцията, са заложени в новия бюджет на общината, който бе гласуван от местния парламент в сряда. "Ценим високо оказаната подкрепа. Ще започнем цялостния ремонт на покрива, веднага щом метеорологичните условия ни позволят. Предвиждаме топлоизолация за междупокривното пространство, както и измазване на камбанарията. Имаме желание храмът да бъде обновен за Великден", заяви отец Добромир от храма на среща с кмета на района Калина Белмезова и общински съветници от ГЕРБ.

Свещеникът показа пораженията по стенописите вследствие на течовете от покрива. "Влагата нанесе сериозни щети, но вече сме водили разговор с автори на стенописи и имаме уверението им, че можем да възстановим напълно облика на стените. С подкрепата на дарители ще се работи стена по стена, за да не възпрепятстваме посещенията в църквата", обясни свещеникът.

"С финансовата подкрепа на община Варна и с волята на Общинския съвет в "Аспарухово" ще бъде решен един сериозен проблем. Ангажиментът за съдействие, който поехме заедно със съветниците от ГЕРБ, ще бъде изпълнен и покривът на църквата ще бъде ремонтиран напролет", каза районният кмет Калина Белмезова, която е и ръководител на ГЕРБ-Аспарухово.

Тя увери, че свещениците от храма могат да разчитат на подкрепа и за социалната дейност, която развиват. Общинските съветници благодариха на отец Добромир за усилията, които се полагат и в Неделното училище, и в социалната кухня, и в Православния център за духовно обгрижване на наркозависими "Св. княз Боян Енравота".

От 1999 г. насам центърът е помогнал на много младежи, а в момента се осигурява грижа за 8 наркозависими от различни части на страната. Неделното училище към храма, създадено преди повече от 10 години, се посещава от 40 деца, разделени в 2 групи – от 3 до 6 и от 7 до 16-годишна възраст. Кандидат-гимназисти пък получават помощ в подготовката за изпитите по математика. "Социалната кухня вече 6 години храни между 150 и 250 души. Двадесетина младежи ни помагат топла храна да се разнася дори по домовете на нуждаещите се. Всяка неделя сме и при пациентите на Онкоболницата. Те ни посрещат с радост, защото имат нужда от вяра и подкрепа", сподели свещеникът.