ЕС ще приема до 250 000 бежанци годишно

Новините

29-01-2016, 09:01

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

България остава основен източник на трафик на хора в Европа

Холандия, която в момента председателства ЕС, представи европейски план за връщане на бежанците от гръцките острови в Турция, заяви лидерът на холандската социалдемократическа партия Дидерик Самсон пред вестник "Фолкскрант". "Планът е изготвен от седем членки на ЕС, включително Германия", посочи Самсон, чиято партия е част от коалиционното правителство на либерала Марк Рюте. Според плана членките на ЕС трябва да се ангажират да приемат до 250 000 бежанци годишно, а Турция трябва да се съгласи да приеме обратно останалите бежанци, предаде БГНЕС.

"Турция все още трябва да приеме закони и да подобри ситуацията със сирийците, които търсят убежище. Тя трябва да стане сигурна страна", посочи той. "Първите фериботи могат да тръгнат от март или април", добави Самсон. Засега няма реакция от Брюксел, нито от Анкара, но холандските медии твърдят, че премиерът Рюте подкрепя плана на своя коалиционен партньор. Рюте неотдавна предупреди, че ЕС разполага с 6 до 8 седмици да постигне европейско споразумение за бежанската криза.

Повече от 850 000 души са пристигнали миналата година от Турция на гръцките острови в Егейско море. Други 46 000 бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан се прехвърлиха на гръцка територия от началото на тази година. Повече от 2000 лица се удавиха в Егейско море през миналата и от началото на тази година. Вчера 24 бежанци се удавиха край гръцкия о. Самос в опит да стигнат европейска земя от Турция.

Шведските власти възнамеряват да депортират около 80 000 мигранти, които са пристигнали в страната през 2015 г. и чиято молба за убежище е била отхвърлена, съобщи шведският вътрешен министър Андерс Игеман. Финландия се подготвя за същата процедура до края на май. Според изчисленията на правителството 32 000 души са пристигнали в страната през миналата година. На 60% от тях молбата за убежище е отхвърлена. Това означава, че около 20 000 души могат да бъдат върнати в родните им страни.

България остава основен източник на трафик на хора в Европа, сочи доклад на Групата от експерти за дейности срещу трафика на хора (ГРЕТА), представен вчера в Съвета на Европа. Данните са за периода от 2011 до 2014 г. Докладът призовава специално внимание да се отдели на ситуацията с ромското малцинство в страната. ГРЕТА съветва да се финансират адекватно отговорните органи за борба с трафика на хора.