Увековечават трофеите на Черно море с книга-албум

Спорт

28-01-2016, 19:35

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

Ивайло Борисов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Книга-албум разказва за трофеите на Владислав и Черно море

Паметното четиво е от 200 страници и съдържа над 400 снимки

Книгата-албум за гордата 90-годишнина от първата шампионска титла на Владислав и двете купи на Черно море през 2015 г. вече е готова за печат и съвсем скоро ще бъде пусната в продажба. Авторите на паметното четиво Стефан Янев, Димчо Димитров и Иван Карабаджаков посвещават изданието на вековния юбилей на Владислав и спечелените Купа и Суперкупа на България.

В първата част на книгата се разказва най-подробно за основаването на Владислав, първите успехи и трите шампионски, и четирите вицешампионски титли на отбора. Голямо внимание е обърнато на първите шампиони от 1925 година, като за някои е направена връзка с техни роднини, а за други - разказват техни съвременници. Подробна информация има и за капитана на Владислав - италианецът Егон Терцета. Направена е връзка с неговите внуци, които изпратиха снимки от семейния албум. Първата част завършва със списък на всички, които са играли със "зелено-белият" екип, председатели на клуба, треньори и национални състезатели, разкриха пред varnautre.bg авторите на уникалното четиво .

Във втората част най-подробно е описан пътят до спечелването на Купата и Суперкупата на България, със статистика и много интервюта. Едни от най-изявените футболисти на Черно море като Стефан Богомилов, Божил Колев, Тодор Марев, Георги Илиев, Илиан Илиев, Александър Александров - Кривия и др. дават своето мнение за старши треньора Никола Спасов и отбора като цяло. Освен двете купи е отразено участието на Черно море в различните турнири през годините, като Балканската клубна купа, купата на Черноморските градове, турнирът Варненско лято, Купата на Съветската армия, Купата на УЕФА и участието на тима в Лига Европа.

Книгата завършва с всички финали за Националната купа, Суперкупата на България и Купата на Съветската армия, в които варненци имат запомнящо се участие.