Санират безплатно и малки сгради с 6 апартамента

Новините

28-01-2016, 08:37

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Прави се уговорката, че за блоковете, чиито собственици са подали заявление през тази година, санирането може да започне през 2017 г.

По-малки блокове с 6 до 36 апартамента ще могат да бъдат санирани безплатно през тази година. Това става възможно, след като в сряда правителството прие промени в постановлението, с което миналата година одобри националната програма за енергийна ефективност. Така от 1 януари се включват в програмата още два вида сгради. Първият са строените по индустриален способ като едропанелно жилищно строителтво, пакетно-повдигани плочи, едроплощен и пълзящ кофраж и разновидностите им, които са на 3 и повече етажа и са с минимум 6 до 36 апартамента.

Вторият тип са масивни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г. на три или повече етажа с шест и повече апартамента. Прави се уточнението, че санирането на тези сгради е възможно само ако не влизат в проектите на оперативната програма “Региони в растеж”. С предимство за инвестиции обаче са най-старите и големи панелни сгради, блокове с доказани конструктивни проблеми, които застрашават живота на населяващите ги. Иска се още да се търси цялостен ефект от дейностите по саниране - например цяла група сгради в един квартал.

При оценката на заявленията от сдруженията на собствениците общините ще трябва да дават приоритет на многофамилните сгради, строени по индустриален способ, с над 36 апартамента, а след това на тези под това число. Общините ще разглеждат и одобряват заявление за саниране на всички допустими сгради, но при спазване на приоритетите. Подписването на договори за финансиране ще е според финансовия ресурс, с който се разполага.

Прави се уговорката, че за блоковете, чиито собственици са подали заявление през тази година, санирането може да започне през 2017 г., и то след като бъдат санирани сградите с договори от 2015 г. и при наличен финансов ресурс по програмата. За финансиране от програмата са включени и онези сгради, чието саниране е започнало по старата оперативна програма “Регионално развитие”, но не е приключило до края на 2015 г.