Таксиметрови водачи обсадиха и общината

Десетки жълти коли обикалят района, надувайки клаксони

Таксиметрови водачи се събраха пред сградата на Община Варна, където в момента се провежда сесия на Общинския съвет. Десетки жълти коли обикалят района, надувайки клаксони, предаде читател на Varnatre.bg.

Недоволството на шофьорите е предизвикано от дъмпинг на цените на таксиметровите услуги, довел до спонтанен протест и саморазправа с компанията "Хипо такси", намалила тарифите до минимума. По-рано водачи се заканиха да блокират общината заради взетото миналата година решение за намаляване на долния праг от 0.79 лв. на километър на 0.60 лв. на км.

Настояваме минималният праг отново да стане 0,79 лева за километър, каза за Varnautre.bg Милен Цеков от една от най-големите таксиметрови компании в града - "ОК такси". По думите му осъществяването на превоз под себестойността на услугата застрашава сериозно доходите на таксиметровите шофьори. Те настояват за среща с председателя на транспортната комисия в местния парламент, с когото да обсъдят възможностите за промяна на прага.

"Не мога и аз да спра таксиметровите шофьори, които ще останат без хляб, работейки под себестойност на услугите. 2300 коли трябва да се претарифират в ДА "Метрологичен и технически контрол, за което трябва да се редят минимум 3 месеца, а за това време кой ще им храни семействата. На ден могат да минат по 10 коли, а 1200 лева е глобата без такъв преглед", заяви по-рано и Димчо Иванов, председател на Независимия транспортен синдикат "Авто 94", цитиран от "Труд".

Имаме ултиматум да вдигнем цените, иначе ни заплашват с трошене на колите и саморазправа, каза пък организаторът от "Хипо такси" Кирил Киров. Във фирмата все още правят анализ на ситуацията. След намаляването на цените от компанията, същата стъпка предприе и друга фирма, която традиционно поддържаше по-ниски цени.