Световен виртуоз на цигулката гостува във Варна

Варна Лайф

27-01-2016, 14:53

Снимка:

classicfm.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Шломо Минц е сред малцината, имали честта да свирят на цигулката на великия Паганини

Световният цигулков виртуоз Шломо Минц ще гостува във Варна през март. Гастролът на израелския маестро на струните е част от програмата на Европейския музикален фестивал. Шломо Минц ще излезе на сцената на Зала 1 на Фестивален и конгресен център на 31 март като солист и диригент заедно с Оркестъра на Класик ФМ Радио. Специален варненски акцент в концерта ще е участието на Мартин Зайранов – носител на наградата на "Кантус Фирмус" в конкурса "Млади виртуози".

Израелският цигулар, виолист и диригент заема признато място на световния музикален Oлимп вече над три десетилетия. Роден е в Москва през 1957 г., учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при легендарния Исак Щерн. На 16 години свири за първи път в "Карнеги Хол" със Симфоничния оркестър на Питсбърг, учи и при Дороти Дилей в "Джулиард скул" в Ню Йорк. На 18 години добавя към артистичните си изяви дирижирането и оттогава ръководи признати оркестри.

Минц е очакван гост в най-добрите концертни зали по света, където свири с едни от най-изявените диригенти на нашето време като Серджо Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини. Журира най-популярните конкурси за цигулари в Еропа и води майсторски класове по целия свят. През 2012 г. дава старта на уникален проект - първата онлайн музикална академия за млади цигулари.

Безукорна техника, необичайно изразителен рисуващ звук, чистота и строгост на стила са артистичният подпис на Шломо Минц. Той свири на два изключителни исторически инструмента - цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г. 

Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време, имали щастието да свирят на цигулката на великия Паганини – иконата "Il Cannone" – (Ил Каноне – Оръдието), на която имат привилегията да свирят носителите на първа награда от конкурса Паганини. През 1997 г. най-добре охраняваната цигулка на света, също работа на Гуарнери дел Джезу от 1742 г., напуска своите позлатени покои в Генуа и тръгва с полицейски ескорт към Маастрихт за ексклузивен концерт на Нидерландската телевизия. Документален филм запаметява за поколенията този вълнуващ момент, който окончателно налага Шломо Минц като световна звезда.

Във Варна ще чуем Минц в програма с два от неговите коронни концерти – Й. С. Бах, концерт за цигулка №1 и №2, ще прозвучат още Серенада за струнни от П. И. Чайковски и Симпъл симфони от Б. Бритън. Българският гастрол на Шломо Минц включва и концерт в София на 28 март, също в рамките на Европейския музикален фестивал.