Топло време и опасност от наводнение

Животът

27-01-2016, 08:45

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във Варна ще е около 6 градуса

След студа идва опасност от наводнения и преливане на реки. Днес времето ще бъде топло. Tемпературите през по-голямата част от деня ще бъдат положителни като на много места се очаква да достигнат 10 градуса.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и през деня слабо ще се понижи. Облачността над страната ще бъде разкъсана средна и висока, намаляваща над много райони до слънчево. Това съобщи дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) пред focus.
Облачността ще бъде по-значителна ще бъде тя до обяд над Западна България. По поречието на Дунав ще има мъгли или ниска облачност. Вятърът ще е слаб, в източните райони до умерен от запад-югозапад. Максималните температури ще са между 5° и 10°, в районите с мъгла малко по-ниски, в София около 9°.

Над Черноморието облачността ще бъде разкъсана – средна и висока, намаляваща и до слънчево време. Вятърът ще бъде до умерен от югозапад. Максимални температури между 5° и 8°. За Варна минимална около минус 3, максимална около 6 градуса. Температурата на морската вода е 4-6°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
Над планините облачността ще бъде разкъсана – средна и висока, по-значителна до обяд в масивите от Западна България. Без валежи. Вятърът ще отслабне и ще бъде предимно умерен, по високите части до силен от северозапад. Максималната температура на височина 2000 метра ще е около 3°, на 1200 метра – около 6°.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, настилките в цялата страна са сухи, на места мокри, заснежени. Проблемните участъци са обработени и опесъчени, съобщават от АПИ.