Сесия 5: Приеха бюджета

Мисия Варна

27-01-2016, 17:00

Снимка:

Архив/Варнаутре.бг

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

243,7 млн. лева ще харчи Варна през 2016-та

Петото пленарно заседание на Общинския съвет започва днес в 9 часа. Заради обширния дневен ред то е предвидено да продължи и утре.

Най-важната точка, по която трябва да дебатират и гласуват местните парламентаристи, е бюджетът на Община Варна за 2016-а година. Според проекта на кметската администрация той трябва да възлиза на 243,7 млн. Или с 15 млн. по-малко от рекордния миналогодишен бюджет, в който беше включено и голяма част от безвъмездното финансиране по най-големите европроекти, реализиран досега във Варна. За сравнение бюджетът на Бургас за 2016-a е 218 млн.лева, а на Пловдив - 255 млн. лева, като 34 млн. от тях са неусвоен през миналата година преходен остатък.

Сред приоритетите на местната администрация във Варна през тази година е да не се увеличават данъците и таксите, които плащат всички варненци. На същите нива ще останат данък сгради и такса смет, патентният налог, туристическият и данъкът за превозни средства.

Вторият приоритет е работата по европейски проекти. Третият - образование и младежки дейности. За това перо e предвиден и най-големият дял от бюджета за 2016-та - 37,4% или 91,196 млн. лева (с 3,9 млн. повече в сравнение с 2015-а). Със 700 хил. лева по-малко са предвидени за издръжка на администрацията и общинския съвет. По-голям през 2015-а е бил и бюджетът за здравеопазване (с 800 хил. лева), когато в него беше включено и общинското съфинансиране по големи европроекти за ново оборудване в различни болници в града. С 1,4 млн. лева е увеличен бюджетът за социални дейности.

Ще продължи и подмяната на настилките в града, но задължително в комплект с подземните комуникации, обясни зам.-кметът Пейчо Пейчев, който преди седмица представи проектобюджета пред комисията по финанси към местния парламент. За ремонти на пътни артерии са предвидени 16,5 млн. лева, а за основни ремонти на улици - 7,9 млн. лева.

Общинските съветници трябва да гласуват и разрешение за нова записна заповед от страна на Община Варна за 32 млн. лева, свързана с удължаването на крайния срок за приключване на проекта за Интегриран градски транспорт. Строителните дейности по него трябваше да приключат до края на 2015 г., но със свое решение ЕК позволи на всички бенефициенти в страните-членки на ЕС да продължат разплащанията и през 2016-а г., когато става дума за сумите, предвидени в проектите за собствено съфинансиране. Темата (и няколко медийни спекулации с нея) предизвикаха дебат на заседанието на ресорната комисия и съветниците поискаха на сесията днес ръководителят на проекта да даде отчет за свършеното до момента, както и за оставащите за приключване дейности.

Предстои да бъде гласувано и предложението за нова финансова инжекция за тубдиспансера, както и суми за закупуване на гориво за държавните културни институти в града.

Интересно предложение на кмета ще трябва да обсъдят днес съветниците. То касае изкупуването от частна фирма на 1/3 от терена и сградите на бившето оздравително училище на спирка "Марек". Така общината ще стане единствен собственик на имота и ще може да изгради тук детска градина и начално училище, от които вилните зони имат голяма нужда от десетилетия.

Предвидено е и гласуване, регламентиращо интензитета на поддържане на зелените площи в града.

9:30 Започна петото заседание на Общинския съвет на Варна. След приемането на дневния ред, първи бяха питанията към кмета. Общинският съветник Костадин Костадинов поиска да знае колко точно са глобени снегопочистващите фирми за дните от 4-6 януари.

Кметът Иван Портних отговори, че фирмите отговарящи за почистването на пътните артерии в града от сняг и лед, няма да получат нито стотинка за работата си през тези дни, тъй като не са се справили със задълженията си. Ще има сериозни глоби и за сметопочистващите фирми, чийто ангажимент, освен събирането на боклука, е и почистването на спирките и тротоарите от сняг. Размерът на тяхното наказание ще стане ясен след приключването на месеца.

Кметът анонсира обаче, че само за фирмата почистваща "Одесос", "Младост" и "Аспарухово" ("Титан". бел. а.) сумата ще е от порядъка на 100 хил. лева.

Сред питанията имаше и такова на гражданин, които поиска градският транспорт във Варна да е безплатен, за да се намали броят на гражданите, които се возят със собствените си автомобили.

Друго предложение даде варненката Мария Димитрова, която беше независим кандидат съветник на последните избори. Тя поиска, за да се спре с презастрояването и изсичането на дървета, земята на територията на целия град да стане общинска собственост, по примера на Великобритания, където според Димитрова, земята е изключителна собственост на кралицата, която само я дава под наем на поданиците си.

10:30 Общинският съвет реши община Варна да изкупи дела на частна фирма в сградата на бившето вече Оздравително училище на спирка Марек (вижте повече тук >>). Борислав Гуцанов от БСП поиска със специално решение общинския съвет да отреди имота за училище и детска градина, за да бъде предотвратен риска да бъде продаден по-късно за нещо друго. "Да вържем попа, за да е мирно селото", аргументира се социалистът. Подобно решение ще бъде взето, но след като общината стане официално собственик на целия терен, обясни председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. 

10:40 Започна приемането на бюджета на Варна за 2016-та. 

12:30 Съветниците гласуваха бюджета на Варна. "Убеден съм, че заедно и с този бюджет, с ускорени темпове ще продължи напред", с тези думи кметът Иван Портних благодари за съветниците. Тази година Варна ще харчи 243,7 мнл. лева.

Пръв по бюджета се изказа съветникът Иван Иванов. Според него ангажиментът да няма промяна в данъците от страна на кметската администрация не е изпълнен, тъй като през декември бе увеличен налогът за сделки с имущество. Той разкритикува управляващите и затова, че предизборно обещавали, че "общината ще се къпе в дъжд от финансови потоци", а настоящият бюджет е с 22 млн. лева по-малко от миналогодишния.

На това малко по-късно отговори зам.-кметът Пейчо Пейчев, като обясни, че бюджетът на Варна е втори по размер в страната, след този на столицата и е доста по-голям от предвиденото за храчене в Бургас и Пловдив. Иванов анализира и изпълнението на приходите през 2015-та. Според неговите цифри приходната част не е изпълнена с близо 10 млн. лева, което прави необяснимо очакването тази година варненци да платят 72,7 млн. лева данъци. "Как ще се набавят тези цифри - 7 млн. лева повече от събраните през година. Това е в сферата на розовите очила", заяви Иванов.

Обяснението отново дойде от зам.-кмета Пейчев, който припомни, че през 2014-та събираемостта на приходите е била 111%. Към 29 декември 2015-та изпълнението на бюджета за миналата година е следното: данък сгради-103% , данъци на МПС-99%, туристически данък-98%, данък за придобиване на имоти-98,31%, патентен данък-99% и такса смет-110%.Всичко това според Пейчев дава увереност, че и предвидените за 2016-та цифри ще бъдат изпълнени.

Христо Атанасов също се включи в дебата като подчерта, че промените в администрацията са довели до положително развитие в събирането на стари задължения. Конкретни цифри за това даде Пейчев,който обяви, че сумата от несъбрани данъци и такси, която възлизаше на 60 млн. лева за периода 2011-2014 г. е намаляла до 27 млн. лева. В момента - като се добавят и задълженията за 2015-та сумата от закъснели плащания, които администрацията има да събира е 40 млн. лева.

Борислав Гуцанов от БСП обясни, че общината не може да си събере данъците, защото хората нямат пари поради лошото състояние на икономиката във Варна. "Защо нямаше специална сесия за икономическото развитие на града", попита той. Социалистът обърна внимание и върху това, че увеличението с 4,7% на бюджета за образование не е достатъчно за развитие на ресора, а там е нужна цялостна оптимизация на учебните заведения на принципа едно училище-една смяна-един директор.

Той също попита как ще бъдат компенсирани недосъбраните данъци и изказа съмнение, че това ще стане с траншове от държавния бюджет, както е било през 2015-та или със заем, тъй като прагът на задлъжнялост на общината почти бил достигнат.

Община Варна е в стабилно финансово състояние, контрира зам.-кметът Пейчев и посочи, че кредитния рейтинг на общината е същия като този на държавата с обяснението "под черта", че общината се характеризира с много добро развитие, благоприятни характеристики, позитивна динамика на показателите, като рейтингът е реално е по-висок дори от този на държавата, но според изискванията на ЕС, е приравнен към него.

Думата взе Янко Станев, който припомни, че исканията на всички общински звена за финансиране са възлизали на близо 1 млрд. лева. В името на стабилността обаче, те са сведени, на нивото на приходите, т. е. 243 млн. лева. Съветникът заяви, че се срамува, че в общинските фирми има служители на минимални заплати и припомни, че в администрацията увеличение на възнагражденията не е имало от как Иван Портних е кмет. "Един шеф на дирекция в община Варна, взема два пъти по-малка заплата от началник на дирекция в което и да е министерство", обясни той и категорично се обяви за вдигане на заплатите, тъй като това бил единствения начин в администрацията да бъдат привлечени кадърни хора. Изказването му беше в отговор на колегата му Иван Иванов. Припомняме, че на практика перото за издръжка на администрацията в бюджет 2016-те не е увеличено, а със 700 хил. лева по-малко от миналогодишния.

В крайна сметка бюджетът беше приет с 32 гласа "за", четиримата присъстващи съветници от БСП бяха против, а Данаил Папазов, Петър Липчев и Иван Иванов гласуваха "въздържал се".

15:30 Следобедното заседание на ОбС продължи с предложение на комисията по финанси и бюджет. Най-сериозен дебат предизвикаха двете суми за Тубдиспансера. Иначе държавното здравно заведение трябва да плати 170 000 лева дълг към фирма, осигурявала храна за болните. В противен случай болницата може да загуби част от сградния си фонд, вследствие на съдебно решение. Освен това от Тубдипансера са поискали Община Варна да помогне с още 19 хил. лева за текуща издръжка - 9500 лева за отопление и 9500 лева за храна на болните.

Земеделецът Христо Атансов поиска да бъде създадена общинска комисия от съветници и представители на администрацията за трайно решаване на проблема с на практика фалиралото здравно заведение.

Гуцанов пък припомни на колегите си, че Общинския съвет не може да не подкрепи Тубдиспансера, тъй като финансовото му състояние е изключително лошо, а няма кой друг да се погрижи за болните от туберкулоза.

Янко Станев пък беше категоричен, че болницата трябва да бъде закрита. Според него там не се провежда лечебен процес, а болните пушат пред сградата и пият ракия.

Шефът на ОбС Тодор Балабанов припомни, че решението за това какво да се случи с болницата и със страдащите от туберкулоза е на здравния министър, който, по думите му "топа топката", и не отговаря на вече второ писмо, изпратено от Община Варна.

В подкрепа на предложението за финансова помощ, зам.-кметът Пейчев обясни, че в момента в болницата няма отопление, в някои от помещенията има електрически уреди, но те не успяват да осигурят нужната температура. В крайна сметка сумите бяха отпуснати, но бе сформирана и работна група, която освен със състоянието на болницата, ще бъде ангажирана да установи контакт с Министерството на здравеопазването.

Общинският съвет одобри и кандидатстването на община Варна за финансиране по оперативната програма "Околна среда" за реализиране на последващ етап от проекта за модернизиране на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци и изграждане на ВиК инфраструктура.

16:00 Смениха двама от членовете на борда на "Пазари". Поради изтичане на мандата бяха освободени Миглена Георгиева и Цветомир Грънчаров. На тяхно място влизат предложените от ГЕРБ Александра Великова и Недко Радев. 

Поради изтичане на мандата бе сменен и Максим Тодоров от борда на "Градски транспорт". Неговото място зае Желю Алексиев от ГЕРБ, които в предния мандат беше председател на комисията по транспорт. 

16:30 Нова комисия се сформира към Общинския съвет. Тя по обществен ред и сигурност. За неин председател бе избран представителят на ДПС  в местния парламент Неджиб Неджибов. Междувременно Димитър Карбов бе избран да представлява общината на Общото събрание на спортен комплекс Варна. На него той трябва да предложи нов представител в Управителния съвет , тъй като досегашният - Стен Лазаров, стана общински съветник. За нов представител ще бъде предложен Вълчо Друмев. Борислав Гуцанов поиска новият представител да изготви доклад за състоянието на дружеството, за да стане ясно ще започне ли и кога строителството на стадион Варна. 

16:40 Съветниците гласуваха Мартин Андонов от ГЕРБ да стане представител в общото събрание на спортен комплекс Спартак. Досега такъв беше братът на Янко Станев - Валентин Станев. 

17:00 Със скандал смениха шефа на АГ-то д-р Радослав Минков, предсрочно година преди изтичането на мандата му.  След проверка на комисия, назначена от комисията по Здравеопазване  към Общинския съвет са установени са нарушения на различни закони, обяви шефката на здравната комисия Антоанета Цветкова. По думите и най-сериозните нарушения са по Закона за обществените поръчки. За временно изпълняващ длъжността управител на АГ до провеждането на конкурс в рамките на 90 дни бе избран доц. д-р Емил Ковачев.