Български дебюти на София филм фест

Варна Лайф

25-01-2016, 17:03

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Международният конкурс на 20-я София Филм Фест стартира на 10 март

Две нови родни ленти, "Жажда" на Светла Цоцоркова и "Сняг" на Венцислав Василев ще се състезават в международния конкурс на 20-я София Филм Фест, който стартира на 10 март, информира "Стандарт".
Световната премиера на пълнометражния дебют на младата режисьорка бе в програмата за младите творци на кинофеста в Сан Себастиан. След това филмът бе представен в няколко европейски града и получи наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на кинофестивала "Златна роза" във Варна.

"Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил - забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях", пише за "Жажда" Лий Маршал от в. "Скрийн дейли".

А Цоцоркова споделя: "Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония. Исках на финала да има мечти и една селска къща се превръща в символ на полета на човека, на стремежа му да обича и да бъде обичан."

Актьорският екип в лентата е първокласен - Васил Михайлов, Ивайло Христов, Светлана Янчева, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев, Александър Бенев, Моника Найденова. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, чийто нов филм "Сняг" е също режисьорски дебют. Неговата кинотворба разглежда проблемите за избора, прошката и предателството. Главните герои, двама братя - Любака и Гошо, заедно със синовете си - Боби и Марти, ограбват пощенски клон. След обира Любака бяга с плячката, но скоро е намерен мъртъв, а парите са изчезнали. Докато се опитват да открият какво се е случило с тях, Боби иска да разбере и истината за смъртта на баща си.

"Занимаваха ме взаимоотношенията между баща и син. Исках да разкажа по някакъв начин за моя баща. Там неизбежно се появиха предателството и прошката. Филмът е изцяло измислен като история, но по някакъв, много личен за мен, начин, простих на баща си с него и надявам се и той да го е направил", признава Венцислав, когото знаем като сценарист на "План за отмъщение" ("Златна роза" за дебют) и "Отрова за мишки" (с награда на Българската филмова академия за най-добър сценарий и "Златна роза"). В главните роли са Пламен Великов, Красимир Доков, Ованес Торосян и украинската звезда Владимир Ямненко.

"Докато гледахме българския "Сняг", имахме усещането, че наблюдаваме филм, изпълнен с екзистенциална философия. Определено не философията на Сартр или Камю, но екзистенциализъм по Достоевски, под формата на филм и реализиран на Балканите", е коментарът на журито на кинофеста в Скопие. Тач лентата получи "Golden Sun" за най-добър Балкански филм. Творбата е представена и на още няколко форума - във Варшава, Котбус и пазара на продукции в Кан.