Обвиняеми за дрога ще могат да търгуват с лекарства с наркотици

Мисия Варна

25-01-2016, 10:05

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Облекчава се и разрешителният режим за внос и износ на коноп, чието съдържание на тетрахидроканабинол е под 0.2 на сто

Поредният законопроект с неясни цели, но маскиран с благовидния мотив, че защитава човешки права и прокарва европейски изисквания, е внесен от правителството в парламента. Като се има предвид, че българските закони обикновено се променят с оглед на конкретни хора и фирми, е любопитно какво се крие зад идеята с поправки в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите да се даде шанс на обвиняеми и подсъдими за умишлено разпространение на дрога да получат право да участват в лекарствената търговия. Предложението съвпада със серията от актове, изготвени от управляващите напоследък, които въвеждат облекчения за неизрядни фирми и физически лица.

Сега законът забранява лиценз за търговия с лекарства, съдържащи наркотици, да може да се дава на обвиняеми за умишлени престъпления от общ характер. Затова всички кандидати са длъжни да предоставят документ, че нямат повдигнати обвинения. Кабинетът предлага това изискване да отпадне с мотив, че сега законът нарушава презумпцията за невиновност, прогласена в конституцията и в Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Предвижда се да остане единствено забраната за хора с влязла в сила присъда - факт, който се отразява в свидетелството за съдимост. Само тогава ще може да се откаже лиценз на това основание. 

Облекчава се и разрешителният режим за внос и износ на коноп, чието съдържание на тетрахидроканабинол е под 0.2 на сто. Той се отглежда за получаването на влакна и семена. От закона отпада изискването за разрешение на внос и и износ на опиев мак - според вносителите за него щяла да действа обща забрана, тъй като той е забранен в ЕС. 

Правителството предлага още при издаване, промяна и подновяване на лиценз за производство, преработване, съхраняване и търговия, внос и износ, пренасяне и превозване на наркотици за медицински цели от кандидатите да не се изискват документи за факти, които са отразени в Търговския регистър. Няма да се изисква и копие от разрешение за частна охранителна дейност, тъй като МВР поддържа публичен регистър за издадените разрешения за охранителна дейност и чиновниците могат да ги проверят там. Проектът предвижда намаляване на сроковете за издаване, подновяване и промяна на лиценз - от 60 дни на 50 дни. 

Медицинските факултети, в които се извършват лечебна и диагностична дейност, ще могат без лиценз да купуват, съхраняват и отпускат лекарства, съдържащи дрога, предвижда проектът. Същата възможност се предоставя и на здравните кабинети към детските градини, училищата, домовете за деца, за възрастни хора с увреждания и стари хора, социалните учебно-професионалните центрове, приютите и центровете за временно настаняване. Аргументът е медицинското обслужване на спешните състояния. Сега това се прави без лиценз само от лечебните заведения, в които няма открита аптека, и то само в количества, необходими за спешна помощ.