Лекари ще се обучават за координатори по донорство

Животът

23-01-2016, 14:11

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Да бъде създаден модел за действие при донорски ситуации в интензивните отделения в България, е целта на европейски проект

Лекари от интензивните отделения на шест водещи болници ще се обучават от испански специалисти за координатори по донорство. Това съобщи за БНР д-р Марияна Симеонова, която е директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

"Вашата слабост е, че вие имате много малко хора, обучени да управляват донорския процес", коментира Марти Манялих, който е експерт по транспантология и преподавател в Медицинския университет в Барселона.

Да бъде създаден модел за действие при донорски ситуации в интензивните отделения в България, това е целта на европейски проект, в който български и латвийски лекари ще се обучават от свои испански колеги за координатори по донорство. 75 - 80 са трансплантациите годишно у нас чрез донорството от починали хора в мозъчна смърт, посочи д-р Марияна Симеонова.

Българите ще се обучават от най-добрите в областта - испанците, които са лидери по донорски ситуации и брой трансплантации в Европа, каза още Манялих.

По програмата ще се обучат медици от "Пирогов", ВМА, от университетските болници "Света Марина" във Варна, Плевен, Пловдив и Бургас.

Как работят центровете в Испания и как е започнало всичко

"Първата стъпка е това, което ще направим и в България. Още през 1985 година ние обучихме нашите анестезиолози да работят по организацията на органо-донорския процес, това което се извършва от ИАТ. Втората стъпка е свързана с това, че правителствата, както се прави в Испания, трябва да подкрепят болниците във донорските процеси, като осигуряват годишни бюджети за непрекъснати обучения за анестезиолозите и лекарите", споделя Манялих.

Испания осъществява 1800 донорски ситуации и 450 трансплантации годишно при 45 милиона население. Забранява да се приемат хора от друга страна да се трансплантират при тях.

29 са донорските бази у нас с общо 60 координатори по донорство.