Израелски експерти ще озаптяват агресията в българските училища

Новините

23-01-2016, 09:41

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според министъра на просветата насилието в класните стаи трябва да се наказва със затвор

Израелски експерти ще помагат да се въведе ред в българските училища, съобщи просветният министър Тодор Танев пред Би Ти Ви. Поводът са зачестилите случаи на саморазправа сред родители, учители и ученици. Танев вече е говорил с новата посланичка на Израел у нас и очаква през април у нас да дойде малка група израелски експерти, които да представят техния модел на училищна охрана.

Министърът не даде подробности какво ще представлява този "комплексен" модел. От думите му се разбра, че моделът предвижда опазването не само на входните врати на училището, но и на училищните дворове. Танев смята, че при охраната на училищата директорите трябва да си сътрудничат с родителите, социалните партньори и обществеността.

Танев ще иска и промени в законодателството, като разчита на съдействието на новия министър на правосъдието Екатерина Захариева. "Не можахме да постигнем съгласие с предното ръководство на Министерството на правосъдието (с министър Христо Иванов - бел.ред.), защото то беше твърде фокусирано върху конституционните промени", коментира просветният министър. Според него случаите на агресия в училище трябва да се инкриминират, т.е. това да се смята за престъпление, а учителите да влязат в списъка с изрично изброените длъжностни лица, насилието срещу които се наказва със затвор.

Танев иска да се организира конференция с представители на ДАНС и МВР, на която да се набележи пътна карта за сигурността в училищата. "Всеки трябва да си знае задълженията, не може за подобни проблеми да е отговорен само директорът на училището", коментира министърът. Всъщност повечето училища в страната имат охрана - обикновено пенсионирани полицаи или военни, според правилника на родителите е забранено да влизат в сградата, но въпреки това нарушенията на дисциплината става все по-драстични.

Вчера се разбра за нов инцидент в училище. Трима десетокласници от професионалната гимназия по механоелектротехника в Бургас са пребили деветокласник от гимназията по туризъм. Това е станало по време на голямото междучасие в четвъртък, пред павилион между двете учебни заведения. Пострадалото момче е настанено с комоцио в болница. Само бързата намеса на преподавател е предотвратила по-сериозен инцидент, съобщава Нова тв. Според обясненията на 15-годишното момче, другите го нападнали с думите "Защо гледаш така?". Според свидетели пък пострадалият се опитал да защити друго момче и затова бил атакуван.

Пак в четвъртък трима възрастни, двама от които семейство, нахлули в час по биология в 10 клас в столичното 17-о училище. Там шамаросали няколко момичета, тъй като тормозили свой съученик. Нападателите бяха арестувани. Вчера Софийската районна прокуратура повдигна обвинения за хулиганство с изключителен цинизъм срещу четирима от участниците в инцидента - Илиян Лепоев (на 41 г.), Гинка Лепоева (на 39 г.), Аделина Сърбинска (на 45 г.) и непълнолетния А.К. Това престъпление е наказуемо с лишаване от свобода до 5 години. Лепоев остава в ареста до неделя, а останалите трима са с по-леки мерки - непълнолетният участник е под надзор на инспектор от детска педагогическа стая, а двамата възрастни са на свобода срещу гаранция от 500 лв.

ДЕЖАВЮ

Преди една година министър Танев пак предприе акция срещу насилието в родните училища. Тогава той нареди на началниците на РИО-та да изготвят обобщена информация за проявите на агресия в поверените им училища. Трябваше да се опише всяка обидна дума, шамар или раздаване на юмруци не само между ученици, но и от родители и учители над учители, както и да се анализират причините за тях и да се набележат съответните мерки. Повече обаче не се чу за тази инициатива.