Осъдиха условно бивша чиновничка, измамила кмет

Крими

21-01-2016, 15:52

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

62-годишната жена го ощетила с 10 000 лева

Бивша служителка в общински администрации бе осъдена на първа инстанция за измама. Варненският районен съд наложи на 62-годишната Тодорка В. наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено с 5 години изпитателен срок. Тя бе призната за виновна, че през периода 2010 г. до 24 ноември 2011 г. се представила за длъжностно лице - служител от служба "Териториално селищно устройство" на една от районните общински администрации във Варна, като по този начин заблудила кмет на варненско село, че ще му окаже съдействие за закупуване на общинско жилище във Варна и общинско място в околностите на града.

По този начин на потърпевшия била причинена имотна вреда в общ размер на 10 000 лева. Самото получаване на парите от страна на подсъдимата станало на ръка, на два транша, без да се подписват документи за предоставянето им. В продължение на няколко месеца потърпевшият не получил обещаното съдействие за придобиване на общински имоти, а подсъдимата престанала да отговаря на телефона си, което го накарало да се усъмни в нея. Пострадалият извършил проверка в район "Приморски" и се установило, че в администрацията там не работи служител с имената на подсъдимата.

62-годишната жена е с чисто съдебно минало. Тя бе осъдена да заплати предявения за съвместно разглеждане в наказателното производство граждански иск в размер на 10000 лв. за причинените имуществени вреди на пострадалия, заедно със законната лихва от датата на деянието. В нейна тежест са държавната такса върху уважения иск и направените по делото разноски. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок.