Малки таланти и кръшно хоро за Бабинден във Варна

Животът

21-01-2016, 13:44

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Милена Радойчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бабинден във Варна (фоторепортаж)

Бум на раждаемостта отчетоха от родилните отделения

Малки таланти, родени във варненската АГ-болница, привлякоха вниманието и предизвикаха бурни аплодисменти на тържеството за Бабинден в здравното заведение. Музикалната програма последва традиционния ритуал по обредното миене и поливане на ръцете на ръководителя на родилното отделение д-р Добрин Николов. След малките изпълнители поздрави отправиха и студенти от фолклорния ансамбъл към Медицинския университет, които привлякоха акушерки, лекари и гости на кръшно хоро.

Този празник винаги носи надежда за бъдещето, каза главната акушерка Светла Георгиева. Дано тази година да има повече раждания, защото миналата не завърши с много добри показатели, добави и проф. Иван Козовски, който е с 55 годишна практика като акушер-гинеколог.

Все повече бебета да проплакват, защото това е спасението, пожела и началникът на родилното отделение в УМБАЛ "Св. Анна" д-р Милко Папазов преди ритуалното измиване. Гости на празника бяха кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, които изразиха надежди през тази година да има възможност за обновяване на апаратурата на болницата.

Близо 3800 деца са се родили в двете болници през миналата година. Бум на раждаемостта пък се отчита от началото на тази. До момента в УМБАЛ "Св. Анна" са проплакали 103 бебета, а в АГ-болницата – 130 при около 80 за същия период на миналата година. Детската смъртност намалява с всяка година, отчете управителят на АГ-болницата д-р Радослав Минков. По думите му по-малко са и случаите на малформации благодарение на увеличаването на възможностите за диагностициране.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖ ТУК!

Очертава се и тенденция на намаляване броя на непълнолетните родилки. През 2015 г. най-младата е била 13-годишна, а най-възрастната 51-годишна, информира д-р Минков. Той не пропусна да отбележи, че Варна се нуждае от нова АГ-болница. Гражданите го заслужават, обобщи управителят на специализираното здравно заведение.