Козирката остана без магазини

Мисия Варна

19-01-2016, 19:00

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна строителството на център за посетители в Римските терми

Вече е готов посетителският център в Римските терми

Магазинчетата в района на Козирката във Варна вече са в миналото. Търговските обекти са премахнати, а мястото е разчистено, видя репортер на Varnautre.bg. Изчистването на пространството от търговските обекти е в рамките на проекта за модернизиране на пешеходната зона в центъра на града, чийто последен етап се реализира в момента.

Идеята е да се улесни достъпа от Козирката до новоизградената градинка до сградата на Драматичния театър, обясни заместник-кметът по инфраструктурата Христо Иванов. На практика са премахнати 11 павилиона. Разрешителните на ползвателите им са изтекли в края на миналата година, а премахването им е станало доброволно, каза за Varnautre.bg кметът на район „Одесос” Георги Недев. Предвижда се пространството пред Козирката да бъде благоустроено, като се подмени и настилката.

Междувременно приключи изграждането на посетителския център в Римските терми, чийто район също ще бъде благоустроен в изпълнение на целите на проекта за модернизация на пешеходния ринг. Проектът за посетителския център е финансиран от община Варна и е на стойност 270 хил. лева. В него е включена и реставрация на част от самите терми, която вече приключи.

Новият център ще предлага всички удобства и туристически услуги на гостите. Предвижда се към него да има и книжарница и беседки за отдих. С изграждането му приключва мащабен проект за социализация и реставрация на най-посещаваните туристически обекти в града. Планът за културен маршрут свързва новия паркинг пред пристанището, Малките терми, ул. "8-ми ноември" и Големите терми. Именно в него бе включено изграждането на модерния нов център, както и две сцени за културни събития, ефектно осветление. Сцената на Малките терми е отдавна готова и е в стил "звук и светлина".