Станислав Стоянов: Черно море ще се класира за евротурнирите

Никола Спасов знае как да го направи, Жоро Илиев и Бакари ще вдигнат класата

Бившият футболист на Черно море Станислав Стоянов е оптимист за представянето на тима през пролетния полусезон. Той е сигурен, че с връщането на Жоро Илиев и Бакари в състава тимът ще върне доброто си лице и ще се класира за европейските клубни турнири.

В момента варненци са шести с 25 точки, като четвъртият Литекс, който се очаква да бъде изваден от първенството, е с 33, а петият Славия – с 31.

„Очаквам доста по-добро представяне от Черно море през пролетта. В последните мачове не казвам, че тимът беше слаб, но имаше какво още да се желае от играта му. Сега съм сигурен, че отборът ще проведе една добра подготовка и след паузата ще покаже съвсем друго лице. За мен е абсолютно реално Черно море да атакува първите четири места и да се класира за Лига Европа. Особено след евентуалното изваждане на Литекс съм сигурен, че отборът ще играе в евротурнирите. Никола Спасов знае как да го постигне“, категоричен бе пред "Народно дело Седмицата" Стоянов.
Според него, основен фактор за стабилизирането на играта на “моряците“ ще е завръщането на Жоро Илиев и Бакари. „С тях тимът ще стане по-постоянен. Всички знаем Жоро какво може, знаем Жоро какъв футболист е за отбора. Той е изключително добър играч, много е опитен и е една обединителна фигура, което според мен в определени мачове досега липсваше. Качествата му са уникални. А и с поведението си на терена ще мотивира съотборниците си и по-младите момчета. Бакари го харесвам много като футболист. Той е отборен играч. През есента имаха проблем в завършващата фаза, в отбелязването на голове. Хората, които играеха на тази позиция, не можеха да се справят. Сега с влизането на Бакари коренно ще се променят нещата и в офанзивен план отборът ще е доста по-добре през пролетта“, каза Станислав, който има 268 двубоя за „зелено-белите“.

Според него, липсата на Мехди Бурабия няма да се усети толкова сериозно. Както е известно, техничарят бе продаден на Левски.

„Той е добър и силен футболист, но не мисля, че ще е кой знае каква загуба за отбора. В определени моменти Мехди беше на проблясъци – един мач играеше силно, в друг не беше на ниво. Смятам, че с влизането на Илиев няма да се усети липсата на Бурабия. Казвам го съвсем смело, тъй като знам какво може Жоро“, обясни Стоянов.

Той е впечатлен и от другите две нови попълнения на тима: „За Владо Романов само добри думи. Имам много впечатления от играта му. Като флангови атакуващ играч е доста силен и ще е добра алтернатива за Никола Спасов. Пламен Николов е опитен футболист, играл в добри отбори, беше и в чужбина. Стабилен защитник е, с доста опит и мисля, че ще помогне. Ще допринесе във фаза защита да сме по-стабилни“.
Стоянов обърна внимание и на двамата младоци в отбора – Мартин Костадинов и Илиян Неделчев, които играха под негово ръководство, когато бе наставник на дублиращия отбор. „И двамата имат качества. При мен бяха основни футболисти, справяха се много добре и водеха отбора. Сега при мъжете тренират сериозно, съвестни са. Имам наблюдения, защото в някои отделни тренировки бях с Никола Спасов. Надявам се да имат шанс да пробият по някакъв начин, тъй като разполагат с необходимите качества, имат мотивацията и хъса. Всичко зависи от тях“, смята 39-годишният треньор.

Не вярва да изхвърлят Литекс от „А“ група

Станислав Стоянов смята, че Литекс трябва да бъде изхвърлен от „А“ група, но не вярва това да се случи. „Компромиси в тази насока не трябва да се правят. Като има правила, те трябва да са еднакви за всички. Но е факт, че излизането на Литекс ще отслаби още футболното ни първенство. За мен Литекс е един от най-добрите отбори, вдига много нивото в групата като цяло. Но ако правилата са такива, те трябва да се спазват и да не се правят компромиси. Иначе всеки един президент или изпълнителен директор може да извади отбора си когато поиска и ще стане пълна анархия. Аз съм за изваждането на Литекс, но ако трябва да съм честен, не вярвам, че ще стане. Ще се измисли някаква по-голяма глоба и ще ги оставят“, коментира Стоянов.

11-годишните му таланти се представят силно при по-големите

От този сезон Станислав Стоянов е треньор на децата на Черно море, родени 2004 г. Те обаче играят в първенството на родените 2003-а, където според правилника на терена могат да са и до трима набор 2002. „Това прави дори две години разлика, а на тази възраст това е от огромно значение. Въпреки това момчетата ми се представят много добре. Дори аз не очаквах, че ще сме толкова силни. Бях по-скептичен заради разликата във възрастта, но отборът с всеки изминал мач израства и става по-добър. Момчетата играят все по-смело. В момента сме на пето място от 13 отбора, като имаме осем победи, един равен и три загуби през първия полусезон. Пред нас са частната школа на Аристон (Русе), която има много силен набор, първият отбор на Черно море 2003, Светкавица (Търговище) и Шумен. В средата на март почва втория ни полусезон и очаквам още по-силно представяне. Във всички останали тимове имат момчета, родени 2002 г., а ние сме си само с 2004. Очарован съм от моите деца. Влагат голямо старание в тренировките, искат да правят нещата така, както аз искам, и се получава. До шестия кръг бяхме на първо място с голова разлика 32:4, в доста голям период от полусезона почти не излизахме от тройката, но в последните мачове станаха някои размествания, загубихме един-два мача и затова сме пети“, каза наставникът на талантите.