Медиците от Окръжна болница оперирали с дрелки

Животът

18-01-2016, 17:39

Снимка:

maytapa.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ДКЦ-та във Варна – частично санирани, с течове и рушаща се мазилка

Дрелки от строителни магазини, пригодени за медицински условия, ползвали хирурзите от УМБАЛ "Св. Анна". За това алармира здравната комисия съветникът д-р Ивайло Митковски, който обърна внимание и, че апаратурата на болницата е  силно амортизирана. Въпреки това и в тазгодишния общински бюджет не са предвидени средства за нова техника за УМБАЛ "Св. Анна". В тази връзка съветникът е депозирал искане за отпускане на 2,5 млн. лева.

Всички Диагностично-консултативни центрове във Варна се нуждаят от основни или частични ремонти, а повечето от тях разчитат най-вече на подпомагане от страна на общината, стана ясно още на заседание на здравната комисия, на което бяха отчетени резултати от проверки на състоянието на поликлиниките, извършени от представители на общинската администрация.

Покривът на стола, мазата и санитарните помещения в ДКЦ I "Св. Климентина" се нуждаят от ремонт, както и бившето детско отделение на третия етаж. Дограмата е подменена само на първия етаж, а заради подпочвените води в котелното отделение стените са подпухнали и с падаща мазилка. Не по-добро е положението в ДКЦ "Аспарухово", където дървената дограма е подменена само на няколко кабинета на четвъртия етаж. Течове и рушаща се мазилка на фасадата, както и във вътрешността на сградата са констатирали общинските експерти.

Течове и проблеми с мазилката има и ДКЦ III, където обаче дограмата е сменена почти навсякъде. В ДКЦ V e необходимо да бъде извършен ремонт в подземните помещения, където дограмата е стара, както и козметични подобрения във вътрешните помещения. ДКЦ-то няма и изградена рампа за инвалиди. От авариен ремонт се нуждаят ВиК и ел. инсталациите в ДКЦ "Чайка", където подпокривното пространство е с нарушена цялост и при валежи водата се стича до фоайето. Дограмата също е подменена частично, а на места има паднала мазилка.

Като отличник бе посочен ДКЦ IV, който е и с най-добър финансов резултат за миналата година и без текущи задължения. При все това здравното заведение се нуждае от ремонт на покрива и котелното помещение, а основното искане е за подпомагане за газифициране.

Засега е ясно, че ДКЦ "Чайка" ще получи около 33 хил. лева от общинския бюджет за проектиране и изграждане на външна кула за асансьор. Общата рамка на функция "Здравеопазване" е 14,6 млн. лева, от които близо 6 млн. лева – за детски ясли, 4,3 милиона лева – за комплекса за детско хранене и 2,6 млн. лева – за обслужването на здравните кабинети в училищата и градините. Капиталовата програма е за близо 700 хил. лева, от които 180 000 лева – за ремонт в детски ясли.