Радан Кънев: Довършването на "Хемус" е заплашено от провал

Животът

18-01-2016, 11:34

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лидерът на ДСБ иска разследване на търга за автомагистралата

Проектът за довършването на автомагистрала "Хемус" е заплашен от провал. Това заяви във Варна лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него рискове съществуват както по отношение на законосъобразното му развитие, така и относно възможностите за плащането му, ако цените продължат да бъдат 60% над предварително обявените.

Поръчката за изграждането на двата лота на магистралата от Ябланица в посока Варна е непрозрачна. Отговорност за това трябва да носи агенция "Пътна инфраструктура", която я е обявила, посочи Кънев, според когото ръководството на агенцията трябва да подаде оставка.

Лидерът на ДСБ отчете, че по нито един от приоритетите за Варненския регион, очертани от Реформаторския блок, няма сериозен напредък, с изключение на проекта за железницата Варна – Русе, който обаче е на ниво далечно планиране. Проектът за пристанището пък е забатачен в частни интереси. Всичко това показва, че транспортното министерство няма интерес към развитието на Черноморската и Дунавската стратегия, смята народният представител.

Според него основна вина за ситуацията имат кръговете, избрали Делян Пеевски за шеф на ДАНС, съборили Корпоративна банка и довели страната до икономическа и политическа криза. "На практика на територията на Варненска област няма община, в която ГЕРБ и ДПС да не управляват заедно", подчерта Кънев и даде пример с Ветрино и Вълчи дол, където ГЕРБ и Реформаторите имали мнозинство, но ГЕРБ управлява с ДПС.

Национален знак за това партньрство са и данните, изнесени от съдия Румяна Ченалова за кадровата роля на Пеевски в съдебната система, коментира Радан Кънев и настоя главният прокурор Сотир Цацаров да разследва както тези данни, така и търгът за магистрала "Хемус". В тази насока Цацаров трябва да поиска международно съдействие, смята лидерът на ДСБ. Ако главният прокурор не предприеме разследване, това ще означава, че е част от цялата система, обобщи Кънев.