458 населени места в Североизточна България са без ток

Животът

17-01-2016, 13:04

Снимка:

Архив/варнаутре.бг

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Аварийните екипи не могат да стигнат до някои от селата заради навявания

Обилният снеговалеж, придружен със силен вятър и обледенявания, предизвика през изминалата нощ многобройни повреди по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Начупените дървесни клони, паднали дървета и обледяванията от тежкия мокър сняг скъсаха множество проводници и начупиха изолатори, съобщиха от Енерго Про.

На отделни места има и счупени стълбове, включително по линии средно напрежение. Към 11:00 часа днес без електрозахранване са 458 населени места в областите Велико Търново, Търговище, Русе, Шумен, Габрово, Разград, Силистра и Добрич.

Аварийните екипи на Енерго-Про Мрежи са мобилизирани за отстраняване на повредите. Екипите са снабдени със специализирана техника и са напълно оборудвани за работа в усложнената зимна обстановка. Те работят по отстраняването на повредите по всички съоръжения, до които имат достъп. Едно от най-големите предизвикателства пред тях е да достигнат до местата на авариите, поради навяванията, заради които отделни райони са недостъпни дори за специализирана техника.

Ръководството на Енерго-Про Мрежи е в постоянна връзка с областните и общинските щабове за защита при бедствия за синхронизиране на действията и максимално бързо справяне с усложнената обстановка.

Компанията има готовност при необходимост да мобилизира допълнителен ресурс от квалифициран персонал и техника, който да бъде насочен към районите с най-голям брой повреди.