Пак протест във Варна срещу скъпите винетки

Животът

16-01-2016, 11:14

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До деня на делото срещу скъпите винетки всеки правоспособен собственик на автомобил може да се присъедини към него

Във Варна отново ще има протест срещу поскъпването на винетките. Демонстрацията е насрочена за днес (16 януари) от 16 часа пред Катедралния храм. Освен във Варна, протести ще има в редица други градове, сред които София, Бургас, Русе и Добрич.

В края на миналата година Кабинетът реши официално годишната винетка за леките автомобили да струва 97 лв., а седмичната за леките коли - 15 лв. и месечната - 30 лева. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Междувременно Върховният административен съд образуа дело срещу новите цени на винетките по жалба на Николай Филев от София. Първото заседание е насрочено за 14 часа на 2 февруари.

До деня на заседанието всеки правоспособен собственик на автомобил може да се присъедини към делото. Присъединяването става чрез молба със свободен текст и е напълно безплатно. Необходимо е към молбата да се приложат и копия от контролен талон или друг документ, доказващ, че съответният човек е собственик на лек автомобил и че кара кола, която се движи по пътната мрежа.