Каква вода пием

Животът

15-01-2016, 17:35

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във Варна няколко показателя доближават разрешените пределни стойности

Проучване на качеството на водата, извършено от Асоциация "Активни потребители", показва, че в 39% (20 от 52) от пробите или в близо 50% (14 от 29) от градовете включени в проучването, има един или повече замърсители в питейната вода.

Допълнително в тези населени места се наблюдават потенциални проблеми с други показатели, чиито стойности са близки до максимално допустимите. Установеният процент на отклонение от стандартите е изключително висок. За сравнение, в достъпните данни, предоставени от ВиК дружествата и контролните органи, усреднено се докладват само около 1% отклонения.

В 21 проби от 11 града, един или повече показатели се доближават до разрешените пределни стойности. Само в 11 проби (21% от всичките 52) от 4 града (14%) няма абсолютно никакви замърсители. Населените места без проблеми с питейната вода са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище. За някои от тези градове, например Враца и Монтана, имаше многобройни сигнали за присъствие на тежки метали, които за щастие не се потвърдиха.

На другия полюс, с най-замърсена вода, са населени места като Ботевград (3 несъответстващи показателя), Димитровград (2), Костинброд (2), Златица (2) и др. Няколко показателя на водата във Варна доближават разрешените пределни стойности – активен хлор, нитрати и фосфати, показва прочуването. Повече за изследването можете да научите тук.