Вдигат цената на водата от 2017-та

Парите

15-01-2016, 09:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ВиК операторите ще трябва да преоценят активите си за да могат да ги поддържат

Водата ще поскъпне от 2017 г., коментираха водни експерти пред Mediapool. Причина за това е новата методика на ценообразуване на водоснабдителните и канализационните услуги (ВиК), след като правителството вчера одобри две наредби за ВиК услугите. Те влизат в сила от 1 януари 2017 г. и са част от водната реформа, която е едно от предварителните условия, поети от страната ни към ЕС, за да бъде финансиран секторът през новия програмен период. ВиК операторите ще трябва да преоценят активите си за да могат да ги поддържат.

Става дума за водопроводи, канализация и пречиствателни станции. Това ще е основната причина за увеличение на цената на водата, каза Иван Иванов, председател на Българската асоциация по води. Анализ за област Смолян показва, че в момента активите се водят 50 млн. лв., а реалната им оценка е 400 млн. лв. Това означава, че за да може мрежата да се поддържа е необходимо цената на водата да се увеличи поне с около 1 лв.

Как ще поскъпва водата ще решава КЕВР. По-вероятно е тя да предпочете плавно вдигане на цената - примерно с 20 ст. всяка година, смятат други експерти. Във всяка област вече ще има само една цена на водата, предвижда новата наредба. А една област ще се обслужва от един ВиК оператор.