Варненските полицаи готови за протест, системата продължава да оредява

Съставът работел на ръба на силите си, твърди синдикалист

Варненските служители на реда са готови отново да излязат на протест заради предлаганите промени в Закона за МВР, с които се прави повторен опит за орязване на социалните придобивки. По-голяма яснота за действията, които ще се предприемат, най-вероятно ще има следващата седмица, когато се очаква да се проведе отложената от вчера среща с ръководството на МВР.

Предлаганите сега мерки дори са по-рестриктивни, смята Цветан Банков от варненската структура на Синдикален алианс "Сигурност". Той определи като дискриминационно предложението обезщетенията на полицаите при пенсиониране да се намалят от 20 на 10 заплати за тези, които са постъпили в МВР след 2006 г., както и за новопостъпващите в системата. Освен това се орязват и отпуските, както и възможностите за извънреден труд, отбеляза синдикалистът. Така например се премахвал допълнителният отпуск от един ден за всяка прослужена година, но не повече от 10 дни.

"Няма никаква мотивация за предлаганите сега промени. Не смятаме, че с орязване на социални придобовки ще се постигне реформа", заяви и Красимир Костов от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той припомни, че в средата на декември миналата година се е провел форум, на който е постигнато съгласие, че трябва да има дългосрочна визия за реформата в МВР. До момента такава не е представена от ръководството на МВР, но съдейки по изказвания на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, синдикатите очакват това да се случи следващата седмица.

По думите на Банков и Костов системата продължава да оредява. Постоянно напускат и се пенсионират хора, заявиха синдикалистите. Поне десет души са напуснали от ноември досега, информира Банков. Според представителите на синдикатите основната причина е несигурността, която чувстват служитеите на реда. Намаляването на състава вече се усеща и той работи на ръба на силите си, посочи Костов. Още по-тежкото е, че напускат хора, които работят на терен, заключи той.