Полицаите в стачна готовност заради нов опит за орязване на 20-те заплати

Парите

14-01-2016, 08:32

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предвижда се при пенсиониране да се намалят от 20 на 10 заплати за тези, които са постъпили в МВР след 2006 г.

Полицейските синдикати са готови отново да изкарат униформените служителите на улицата, тъй като правителството прави нов опит да ореже 20-те заплати при пенсиониране в МВР. Реално реформата, която финансовият министър Владислав Горанов искаше да прокара през есента със Закона за бюджета за 2016 г., се предлага и сега с малки разлики, става ясно от проект за промяна на Закона за МВР, с който "Сега" разполага. 

В него се предвижда обезщетенията на полицаите при пенсиониране да се намалят от 20 на 10 заплати за тези, които са постъпили в МВР след 2006 г., както и за новопостъпващите в системата. Дългогодишните полицаи ще могат да се пенсионират с 20 заплати, както досега. Тях ще ги засегне отмяната на класа за прослужено време. Хората от администрацията на МВР ще бъдат преназначени на трудови договори, но за целта ще трябва да им се изплати полагащото им се към момента обезщетение - грубите изчисления сочат, че става дума за поне 100 млн. лв. Това тотално се разминава с изявлението на Горанов, че няма да плати обезщетения на чиновниците при преназначаване. Промените, предлагани от ръководството на МВР, на практика копират тези, заради които беше масовият протест преди два месеца. 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че новият законопроект подлежи на обсъждане със синдикатите. Те обаче вече обявиха, че не одобряват предложенията. От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) казаха, че готвят протести. Предишното им излизане на улицата беше парирано с намесата на премиера Бойко Борисов и с обещанията на Бъчварова, че няма да се посяга на привилегиите им. Не е ясно на какво разчитат управляващите сега.

"Ние оставаме с впечатлението, че единственият проблем министерството да работи качествено е да бъдат орязани всички компенсации и обезщетения, които получават служителите на МВР. Ние обаче не смятаме, че това би мотивирало хора да започват работа. Ако по някакъв начин тези предложения влязат в сила, много рязко ще падне качеството на кандидатите за работа в МВР и от това ще пострада гражданското общество", заяви пред "Дарик" зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов. Профсъюзите трябваше да имат среща с ръководството на МВР, но тя бе отменена в последния момент.