Данъчните погнаха варненци със скъпи автомобили

Парите

13-01-2016, 12:47

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Извършват се ревизии на 56 физически лица

Собственици на скъпи автомобили са станали обект на проверки от Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите във Варна през последните седмици. Лицата били известявани с e -mail, че ще им бъде извършена данъчна проверка. С отварянето му започва да тече и съответния срок, в който те могат да получат заповедта за инспекцията. Данъчните имали най-големи предпочитания към собственици на автомобили с марки "Мерцедес", "Ауди" и "БМВ", надвишаващи определена стойност, научи Varnautre.bg.

Става въпрос за лица, които през последните години се осигуряват на минималния осигурителен доход, а в същото време придобиват скъпо имущество като коли и недвижими имоти, информираха от Националната агенция по приходите (НАП). От там посочват, че всеки месец се извършва селекция на рискови физически лица, като анализът обхваща получаваните официални доходи и съпоставката им с данните за недвижимите имоти и превозни средства, които автоматично постъпват от полицията и общинските власти.

В случаите, в които няма логично обяснение за произхода на средствата за скъпите покупки данъчните инспектори извършват проверки и ревизии, облагайки недекларирания доход за 5 години назад заедно с лихвите. В случаите, в които сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност. За укриване на данъци в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години.

Общо 46 варненци се проверяват за несъответствие на декларирани доходи и придобито имущество, уточниха от НАП-Варна. На други 56 физически лица вече са възложени ревизии.

През последната година от НАП ежемесечно търсят и по телефона или се срещат лично с работници, чиито заплати са били в размер равен или близък до минималния осигурителен праг за съответната длъжност и са напуснали или са били уволнени. Целта на данъчните е да разберат при какви условия са работили служителите, докато са били наети, били ли са принудени да подпишат договор на по-ниско от реалното възнаграждение, за да се избегне плащане на данъци и осигурителни вноски, както и дали са забелязали при бившия работодател отклонения от данъчно облагане.

Често напусналите работници разкриват схеми за укриване на данъци и осигуровки, като тези данни са в основата на  проверки и ревизии със значителни разкрития.