Село без полиция събира пари за частна охрана

Животът

13-01-2016, 08:04

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След жесток побой над възрастно семейство

Жителите на пловдивското село Голям Чардак са решили да съберат пари за частна охрана, която да ги пази от бандитски нападения. "Щом грабителите си позволяват да нахлуват в домовете ни и да ни изтезават, явно няма полиция, която да ни защити", възмущаваха се вчера местните хора. в събота маскирани нахлуха в дома на възрастно семейство и зверски ги пребиха.

70-годишната Пенка и съпругът й Манчо (76 г.) спели в дома си, когато трима мъже влетели в спалнята им. "Тези убийци нахлуха в спалнята ни. Трима души - гледат ни и мълчат. Питах ги: Какво искате, бе, момчета. Тогава ме удариха по главата. После повалиха мъжа ми на земята и започнаха него да налагат. Един от тях стреля и два пъти с газов пистолет. Всичко стана в кръв", разказа баба Пенка. Побоят продължил 15 минути. През цялото време бандитите питали къде са парите на възрастните хора. "Молих им се: Момчета, нямаме пари, моля ви, не ни бийте!" Като разровиха навсякъде и не намериха пари, си тръгнаха", каза още възрастната жена. След нападението тя и съпругът й били откарани в болница в Пловдив.

Баба Пенка с мъка си спомни, че през декември 2014 г. бандити пак влезли в дома им и задигнали парите им. "Постоянно ни обират, досега няма задържан. Полиция идва само когато ги повикаме. След нападението дойдоха след един час", каза баба Пенка. Съседи разказаха, че това не е първото нападение над пенсионери в селото. През януари 2010 г. две момчета на 16 и 17 г. след запой нахлули в къщата на 82-годишния Марин Деков. Целта им била да го оберат, но той нямал никакви пари. Ядосани, Стойко и Спас пребили мъжа. После намерили 6 лева. С тях си купили цигари и кебапчета, които опекли в дома на жертвата си. За престъплението двамата бяха осъдени на по пет години затвор.

"Много сме притеснени след нападението над семейството. Над 1000 души сме в селото. Ако сами разберем, кой е нападателят, хич няма да чакаме закона и ще се заемем с него." Това се заканиха жители на омуртагското село Камбурово. В петък малко след полунощ 62-годишният Хюсеин Кадиров и жена му Хатидже (58 г.) бяха нападнати от бандит в леглото им. Двамата пострадали са с много травми. Удряни са по главите и краката с дървен прът.

"Чух, когато бандитът отвори вратата. Седнах в леглото и събудих мъжа ми. После почна да ме бие и само викаше "мълчи, мълчи". Удряше мен и мъжа ми с дърво по главите. Изпаднах в безсъзнание. Не е искал пари, нищо. Като се свестих, успях да грабна телефона и избягах навън. Тогава и той изчезна", разказа 58-годишната Хатидже. Бандитът не е взел нито пари, нито вещи от къщата на съпрузите.

"Страхуваме се. 45 години съм в това село, такова чудо не се е случвало. Страх ни е. Повечето хора в селото сме сами. И вече всеки носи я газов пистолет, я нож, за да се защити", оплакаха се вчера местни жители. Кметът на Камбурово пък обяви, че хората са отчаяни и се надява криминалисти да разкрият престъпника. Той е провел разговор с полицията и е помолил патрули по-често да се посещават селото, което е близо до Омуртаг. Кметът разказа и че обмислял хора, наети по програми за временна заетост, да патрулират нощно време из улиците на селото.