Цацаров ще следи лично делото на битата учителка от Севлиево

Крими

13-01-2016, 07:42

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Румена Тодорова не е задържана, защото се грижи за няколкомесечно бебе

300 лв. помощ за скъпи лекарства и експертизи дава учителският синдикат към "Подкрепа" на битата учителка от Севлиево Емилия Калоянова. Средствата са необходими на преподавателката по английски език за възстановяването ѝ и за медицински заключения за определяне размера на гражданския иск, който тя ще предяви пред съда срещу майката насилница. Районната прокуратура в Севлиево образува досъдебно производство за причиняване на телесна повреда на длъжностно лице по хулигански подбуди. Разследването е срещу 26-годишната Румена Тодорова, която нахлу в час и нападна Калоянова пред очите на цял клас 8-годишни ученици. Майката все още няма повдигнато обвинение, съобщи прокуратурата.

По обед във вторник на битата учителка се обадил лично главният прокурор Сотир Цацаров. Той казал, че е наредил от районната прокуратура да прехвърлят делото към следовател и ги е критикувал за забавянето му. "Уведоми ме, че ще продължи лично да наблюдава процедурата по съдопроизводството. Той подсили надеждите ни, на мен и моите колеги, че ще бъде направено всичко при подобни случаи прокуратурата да си свърши максимално бързо работата", каза пред "24 часа" Емилия Калоянова.

Прокуратурата вече е изискала материалите от проверката на МВР. Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на Окръжна прокуратура - Габрово. Разпоредено е провеждането на разпити, включително и на малолетни лица - очевидци на извършеното деяние. "Веднага след инцидента отидох в Бърза помощ, където нараняванията бяха подробно описани от хирург ортопед. Представям и подробни медицински заключения на трима специалисти - ортопед, офталмолог и психиатър. Тези документи също се прикрепят към делото. Държавата ще я съди", обясни учителката.

Пет дни след инцидента Калоянова още е в болнични и се възстановява от шока. "Усещам леко подобрение в навехнатата ръка, но проблемът с увреденото око остава сериозен. Докато не зарасне раната, върху роговицата не могат да се правят цялостни очни изследвания и адекватна корекция с нови твърди контактни лещи. След първите няколко дни човек излиза от шока и едва тогава започва да усеща последствията от него върху психо-физиологичното си състояние", каза учителката.

Поредният фрапиращ случай на насилие над педагог се разигра в СОУ "Васил Левски" в Севлиево навръх Богоявление. През голямото междучасие ученици от началния курс си играели на двора и второкласничката Маргарита се измокрила. "Когато влязох за часа по английски, детето дойде и в присъствието на класния ръководител Кинка Иванова поиска да си тръгне, защото се било измокрило в снега. С колежката установихме, че детето вече се е преобуло със сухи чорапи и гуменки, които са от екипа му по физическо. Нямаше как да го пуснем да си ходи, тъй като то щеше да нагази в кишата и отново да се измокри. Домът му е на километър от училището и нямаме право да го пуснем без придружител - ако по този път му се случи нещо, ние ще бъдем отговорни. Казахме на Маргарита да се обади на майка си да ѝ донесе сухи ботушк, и ако ѝ е студено, да седне на чин до парното. Детето има огромен брой извинени отсъствия, изгубило е доста материал, който само не може да навакса, и това беше третата причина, поради която беше добре да остане в клас", обясни Калоянова.

Класната си излязла и часът започнал, но на втората минута започнал да звъни телефонът на Маги. "Аз го взех и се опитах да го изключа, но не успях. Понеже продължи да звъни, вдигнах и помолих майката да не ни безпокои по време на часа, а тя започна да крещи и сипе ругатни. Аз затворих и потърсих съдействието на помощник-директорката Галина Христова. Тя дойде, взе телефона и го занесе при директора, след което най-после часът започна. На десетата минута връхлетя майката и задърпа детето си навън. Аз я помолих да излезе и да остави Маргарита до края на часа, при което тя ми се нахвърли с удари, ритници, скубане, драскане и цинизми. Децата станаха свидетели на всичко, а от по-нататъшни поражения ме спаси чистачката", разказва учителката. Конфликтът се пренесъл в коридора.

"Пред децата майката започнала да я дърпа и да обижда. После, когато се качила да търси мен, но е попаднала на психолога, е продължила да обижда като цяло учителите. Всъщност едната от чистачките ми звънна по телефона - имаме вътрешна линия със старата сграда, да отида. Когато отидох, видях г-жа Калоянова с двете чистачки да търсят лещата на учителката по пода. Намерихме я и аз се качих към кабинета си. Майката беше там и директно ми заяви: "Набих г-жа Калоянова", разказа директорът Тома Томев. В училището след сигнал пристигнали от Детската педагогическа стая. Разговаряли и с майката, и с преподавателката.

Агресивната Румена Тодорова не била задържана, тъй като е по майчинство и се грижи за няколкомесечно бебе. Тя упорито се крие от медиите. В понеделник детето ѝ не бе на училище. Обадила, че детето е болно. "Малката постоянно боледува и затова дъщеря ми трепери над нея, а госпожата взела телефона и го предала на директора. После не е разрешила на детето да излезе от час. Питала съм Румена да ми каже какво точно се е случило. Тя съжалява, че си е изпуснала нервите, но е била предизвикана, учителката първа започнала да я обижда и да я скубе. Изкараха я, че е конфликтна, но никога не би започнала първа", обясни бабата Маргарита. Наш репортер я открива в магазинче за кафе, цигари и сладкиши, където работи. Жената отказва да бъде снимана. Според нея Калоянова има лично отношение към Румена.

"Най-обидното за мен, може да звучи парадоксално, не са самият побой и унижението пред 8-годишните деца, за които аз представлявам някакъв авторитет. Най-обидното и необяснимо е арогантността на бабата, която се осмелява да отрече агресивността на своята дъщеря и да посее в медийното пространство съмнението, че аз по някакъв начин съм предизвикала дъщеря ѝ", отговаря учителката. До момента майката не е опитала да се извини на пострадалата педагожка. "Извинение търси човек, който е осъзнал грешката си. Тези двете не само че не осъзнават някаква тяхна вина, но имат наглостта публично да лъжат", казва Емилия Калоянова - учител с 28-годишен стаж.

Тя си спомня, че през октомври майката на Марги също прекъснала часа ѝ по английски. "Нахлу, под предлог че не дала пари на детето за закуска и трябва да отиде да го нахрани. Аз я помолих да напусне класната стая, да остави паричките на бодигарда и обещах, че детето ще бъде нахранено в междучасието. Не ѝ стана много приятно, но не ме е репликирала", обясни Калоянова. След скандала директорът е издал заповед бравата на входа за малките ученици да бъде заменена с топка отвън, за да няма безконтролен достъп до класните стаи. Във II "а" клас влизал училищният психолог, за да успокои стресираните деца. С родителите на всички 21 второкласници ще разговарят и от отдела за закрила на детето.

"Решихме те да си говорят и да видят имат ли нужда от консултация", каза директорът Томев. Според него битата учителка е строга, но добра преподавателка. В нейна подкрепа ученическият съвет на СОУ "Васил Левски" е инициирал електронна подписка "НЕ на насилието над българския учител".