Губим храмовете си отвъд океана

Животът

13-01-2016, 07:30

Снимка:

"Монитор"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Само за две години три БГ енории в САЩ са преминали към Американската църква

Българската православна църква губи храмовете си отвъд океана. От общо 11 храма, които сме имали в Щатите и Канада, към момента са останали само 4 – три в САЩ и един в Монреал (Канада). Останалите седем църковни общности заедно с енориашите българи и имотите им са преминали към Американската православна църква.

Процесът стартира още през 70-те години на миналия век, но само за последните две години епархията на БПЦ за САЩ, Канада и Австралия, чийто митрополит в момента е дядо Йосиф, е загубила контрола над общо 3 храма. Два от тях са в Чикаго - "Св. Иван Рилски" и "Света Троица", а третият е в Ню Йорк и е продаден от самия Свети синод, за да бъдат покрити осигуровките на свещениците, установи проверка на "Монитор".

Извън този случай на продажба обаче причината за загубата на останалите храмове е, че молитвените ни домове отвъд океана се изграждат със средства на енориашите и се регистрират на име на сформираната от тях църковна общност, а не на синода в София. Така църковното настоятелство, което плаща и заплатата на свещеника, е органът, решаващ под чия юрисдикция да бъде храмът и как да се разпорежда с имуществото.

В същото време митрополията на БПЦ за Западна и Средна Европа успява да стопанисва 34 храма в 15 държави, като е ремонтирала из основи църквите, дадени ни иначе като дарение или срещу символичен наем от католическата и православната църква. Митрополитът ни дядо Антоний пък планира към църквата в Берлин да бъде направен социален център за изпаднали в нужда българи.