Укрепиха надвисналата скала от ската в Провадия

Евакуираните хора остават в общинската къща

Надвисналата скала от ската в Провадия вече е укрепена със стоманена мрежа и въжета. Предстои да започне разрушаването й, каза за Varnautre.bg кметът на общината Филчо Филев. За целта обаче ще са необходими 30 – 40 дни. Докато процесът не приключи няма как евакуираните да се завърнат по домовете си.

По думите на Филев последните приемали ситуацията, тъй като рискът е доста голям. По време на укрепването са паднали няколко скални парчетапо тон, тон и половина, едно от които е достигнало до къщите под ската.

След като бъде разрушена надвисналата скала, ще бъдат раздробени и двата скални къса, които се откъснаха и спряха по средата на склона точно преди месец, както и по-малките парчета, достигнали до къщите. Според кмета на Провадия тяхното разрушаване ще отнеме много по-малко време. Работата зависи много от метеоролигичните условия, а прогнизите сочат разваляне на времето в края на седмицата.

Вече е получено положително становище от Областната управа във Варна за възстановяване на разходите, които се оценяват на 133 хил. лева. Предстои докладът да бъде разгледан от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия. Проведен е и разговор с шефа на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" ген. Николай Николов , който също е дал положителен отговор.

Ще се търси и възможност за покриване на разходите, които общината прави за престоя и храненето на евакуираните жители. Сумата ще е в порядъка на няколко хиляди лева, предположи Филев. Тепърва ще се проучва и какви са възможностите за осигуряване на финансиране от оперативните програми за обследване и цялостно укрепване на ската в Провадия.