Разследван за убийство на свой съселянин остава в ареста

Крими

12-01-2016, 11:15

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

На 12 април 2015 година, в прекия сблъсък между "златарите" и "копанарите" е прострелян 27-годишният Станчо

Костадин Иванов от Чернево, община Суворово, обвинен в разстрела на съселянина си Станчо Георгиев остава в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд.

Пресслужбата на съда припомня, че 25-годишният Костадин е задържан под стража на 15 април миналата година. На Великден(12 април), в прекия сблъсък между две враждуващи фамилии ("златарите" и "копанарите") бил прострелян Станчо (27г.), а други двама са пребивавали известно време в болница с опасност за живота. Според свидетелски показания, събрани още в първите часове на разследването именно Костадин е произвел фаталния изстрел и след това е дал указания как да бъде укрит пистолета. Преправеният газов пистолет бил открит в двора на свидетел по разследването от Девня.

За да потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Костадин Иванов, който вече 9-ти месец е в ареста, днес Варненският апелативен съд се съобрази единствено със събраните в хода на разследването доказателства. И към настоящия момент преценката им обосновава предположението, че обвиняемият е съпричастен към разстрела на своя съселянин. Престъплението е тежко по смисъла на закона, който предвижда наказание от 10 до 20 години затвор. Тежестта на санкцията води и този съд до извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Готови са резултатите от няколко допълнителни експертизи, назначени са и нови три изследвания, които би трябвало да внесат повече яснота в казуса, отбеляза съдът. Преценката на експертните заключения обаче, както и въпроса с вината на Костадин ще се решава при гледане на делото по същество, уточни Апелативният съд и посочи, че това определение не подлежи на обжалване.