Ценова война с цигарите забавя поскъпването им

Парите

12-01-2016, 08:21

Снимка:

24 часа

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вносните марки не поскъпват въпреки повишения налог, компании се презапасили за поне три месеца

Поскъпване на евтините цигари с 20 - 30 стотинки, а на най-скъпите - с 1 лев се очкава да се случи у нас. Според изчисления на финансовото министерство, ако кутия с 20 цигари струва 4,40 лева, то за нея от тази година пушачите ще плащат 4,63 лева. Тези с цена 5,20 лв. поскъпват до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7,95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11,94 лв. Това се очаква като резултат от променената структура на акциза за тютюневите изделия, която влезе в сила от тази година.

В момента обаче на пазара има истинска ценова война и поскъпването не се случва, твърдят търговци. Проверка на "24 часа” в регистъра с цените на тютюневите изделия потвърди това. От него се вижда, че нито една чуждакомпания не е вдигнала цигарите си. Има подадена информация само от две фирми - "Филип Морис" и "Джапан табако", за регистрация на две нови разновидности, но цените им са същите, както на сходни цигари от същата марка. Нито една от другите чужди компании няма нова регистрация.

Причината за липсата на нови цени е нормативен вакуум, твърдят запознати с цигарения пазар. С новите текстове в закона за акцизите бе променена структурата на налога. Освен това е премахнат и един от членовете, който гласеше, че новите ставки влизат в сила не по-рано от два месеца след обнародването. Така новият налог влезе в сила още на 1 януари.

В същото време обаче акциз се плаща, когато стоката бъде извадена от данъчен склад и тръгне към търговците на дребно, поясняват експертите. Поради това големите чужди компании през декември са заредили търговците с цигари, които са по старите цени. Според неофициална информация, потвърдена от няколко независими източника, количествата, които са доставени извънредно, ще стигнат за период от 3 до 5 месеца.

Това означава, че има реална опция цигари на стари цени да се продават до началото на май. Информацията бе потвърдена и от шефа на митниците Ваньо Танов. При отчета за работата на ведомството му за 2015 г. той прогнозира, че количествата продадени бандероли по старите цени са толкова, че ще стигнат за 4-5 месеца.

Това става възможно и поради липсата на срок, в който това може да се прави. В предишни години със заповед се определяше срок, в който в търговската мрежа се предлагат тютюневи изделия със стар бандерол. Най-често максималният срок за това е бил до 3 месеца. За тази година обаче такава заповед няма и на практика цигарите със стари цени може да се продават до изчерпване на количествата. Този вакуум е използван от чуждите компании, които са заредили извънредни количества цигари.

Облагането на цигарите бе повишено заради новите изисквания на ЕС за минималния размер, който до 2018 г. трябва да стигне 90 евро на 1000 къса. Това бе първа промяна в акциза от 2010 г. От тогава цените на цигарите у нас не са променяни, като корекция не е правена дори с инфлацията за 5 години.

Поскъпването не спира до 2016 година - увеличение ще има и през следващите две. Например, ако кутия цигари от 4,70 лева сега трябва да е 4,90, през 2017 г. цената й ще бъде 5,11 лв., а през 2018 - 5,36 лв. Цигарите от 4,40 например след две години ще струват над 5 лева.