Българи и румънци най-проевропейски настроени

Новините

07-01-2016, 09:02

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В мнозинството от изследваните страни повечето граждани се обявяват против еврото

Всеки трети европейски гражданин би гласувал при въображаем референдум за напускане на съюза от неговата страна, сочат данни от проучването на "Галъп интернешънъл" в 14 членки на ЕС. Единствената страна, в която доминират нагласите за напускане, е Великобритания - 54% от всички, заели категорична позиция. Високи негативни нагласи се регистрират в Италия, Холандия, Швеция и Дания. В Германия и Франция отчетливо доминират нагласите в полза на Евросъюза - съответно 72% и 65%. Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82%. През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза най-силно е протекъл в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия. Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия. Отношението към общата валута в еврозоната е сериозно разклатено - в мнозинството от изследваните страни повечето граждани се обявяват против еврото.

Независимо от това в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута. Сред страните членки на еврозоната, доминиращи антиевро нагласи се регистрират в Италия и Гърция.

Къде сме ние? България е сред най-проевропейските страни заедно с Румъния и Ирландия. Но и у нас се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от Евросъюза. Колкото до общоевропейската валута, то мнозинството българи са за запазване на националния лев, вероятно благодарение на фиксирания му курс.