Лечението с радиохирургия вече ще се плаща от Здравната каса

Животът

07-01-2016, 08:40

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До миналата година у нас нямаше подобна апаратура и стотици онкоболни пътуваха и си плащаха за лечение в чужбина

От началото на тази година здравната каса ще поеме лечението с радиохирургия и т.нар. кибернож, съобщиха от НЗОК. "Нито един здравноосигурен пациент, преминал по клинична пътека за радиохирургия, няма да заплаща стойността й. Алгоритъмът и цената на тези клинични пътеки са договорени между НЗОК и БЛС още през 2015 г.", обявиха от касата по повод съмненията, че у нас от 2015 г. вече има подобна апаратура, но лечението с нея не се плаща от касата, тъй като националният рамков договор, който да регламентира на каква цена и при какви условия ще се поема то, ще е в сила чак от 1 април.

"Районните здравни каси ще сключат допълнителни споразумения с болниците, които отговарят на изискванията за изпълнение на тези клинични пътеки. Допълнителните споразумения могат да влизат в сила от 01.01.2016 г. или от датата, на която съответното лечебно заведение е изпълнило изискванията", поясниха от НЗОК. Това означава, че пациенти, които в момента имат нужда от лечение с кибернож, би трябвало да го получат безплатно.

До миналата година у нас нямаше подобна апаратура и стотици онкоболни пътуваха и си плащаха за лечение в чужбина, предимно в турски клиники. От лятото на 2015 г. беше променена нормативната база, така че касата да има право да плаща за радиохирургия, а от МЗ официално призоваха всички нуждаещи се българи да се обръщат към родната здравна система, вместо да кандидатстват за финансиране за лечение в чужбина. По това време обаче функционираше само един такъв апарат - в "Токуда", освен това НЗОК не плащаше лечението. Впоследствие беше тържествено открит и вече функционира кибернож и в столичната "Св. Иван Рилски", а тази година се очаква да заработят още 3 апарата, включително във Варна и в Пловдив, но не по-рано от пролетта. Цената на НЗОК на клиничната пътека за това лечение е 8000 лв.