Измерили под 18 градуса в отделни класни стаи

В по-студените помещения са включени печки или други отоплителни уреди

В отделни класни стаи във варненски училища са били измерени температури под 18 градуса. В общо пет школа – Математическа гимназия, Хуманитарна гимназия, Национално училище по изкуствата, IV Езикова гимназия и ОУ "Иван Вазов" са извършени проверки вчера след постъпили сигнали.

В две от тях – IV ЕГ и ОУ "Иван Вазов" са измерени между 17 и 17,5 градуса в няколко класни стаи, съобщи за Varnautre д-р Елена Генева, директор на дирекция "Обществено здраве" към Регионалната здравна инспекция. В единия случай става въпрос за помещения със северно изложение, а в другия – за стаи в мазата. Включени са допълнително електрически уреди за отопление.

Днес отново е извършена проверка в ОУ "Иван Вазов", където температурата в стаите била между 19 и 22 градуса. В третия работен ден от седмицата инспекторите са били и в ОУ "Ангел Кънчев", където в две стаи температурата била 17 градуса. В тях са пуснати печки. Проверка се извършва и в ОУ "Стефан Караджа", откъдето се чакат резултати.

Около 20-21 градуса е обичайната температура в повечето класни стаи, стана ясно от думите на д-р Генева. В някои училища, в които стаите са по-студени, те се позлват от една паралелка за не повече от един учебен час. Имало и случаи, при които ученици като разбирали, че ще идват инспектори, отваряли прозорците. Впоследствие някой си признавал, като обяснявал, че проветрявали стаята.