Родителите подават нови документи за детските

Парите

05-01-2016, 06:59

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От началото на годината се увеличи символично сумата, която семействата получават

От началото на тази година семействата, които получават детски, трябва да подадат нови документи заради промените, които влязоха в сила през лятото. За да не се струпват хора, от социалното министерство са направили график за това. Всички семейства, на които са отпуснати парите през март миналата година, трябва да подадат новите документи до 31 януари. До края на февруари трябва да подадат документите всички с отпуснати детски през април и май. Семействата с помощи от юни и юли имат срок до края на март.

Сред новите изисквания е да се вземат доходите и на двамата родители независимо дали имат сключен брак. Прагът от 1 юли обаче ще се увеличи от 350 лв. на 400 лв. за последните 12 месеца. Не е ясно колко семейства ще загубят детските си заради новите условия. Според бюджета на социалното министерство за т.г. около 800 хил. деца ще бъдат подпомагани всеки месец, а това е с около 10 хил. повече от миналата година. За тази година са предвидени 411 млн. лв. само за детските.

Другата новост е, че майките под 18 г. няма да вземат пари, а ваучери, с които да плащат такси в детски градини, да купуват стоки за децата си (като обувки и прочие). В края на миналата година от агенцията за социално подпомагане съобщиха, че над 3300 непълнолетни майки получават парите си само в натура след влизането на промените в закона.

От началото на годината се увеличи символично и сумата, която семействата получават. 37 лв. вземат семействата с едно дете, 85 лв. е помощта за две деца (тук няма промяна), а 130 лв. вземат семействата с три деца (с десет лева повече). За четири деца сумата става 140 лв. и за всяко следващо расте с по 20 лв.