Семейства, получаващи месечни помощи, с нова преценка от социалните

Парите

02-01-2016, 10:47

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Важи за тези, на които е отпусната помощ от 1 март 2015

Всички семейства с получени месечни помощи за отглеждане на дете в периода 1-ви март - 28-и юли миналата година, трябва по график да посетят службите за социално подпомагане тази година и да декларират дали отговарят на новите условия за изплащане на средствата, информира БНР. До края на януари, социалните служители трябва посетят тези, на които е отпусната помощ от 1-ви март.

От 28 юли миналата година са в сила промените в закона за социалното подпомагане, с които се затегна режимът за получаване на месечните детски добавки. Затова и всички с отпуснати такива преди тази дата трябва да получат нова преценка, обясни Зоя Попова – главен експерт към Агенцията за социално подпомагане.

Лицата първо трябва да посетят Дирекцията, за да декларират има ли промяна или няма в обстоятелствата. При тези, при които промяната е свързана с родители, съвместно живеещи на един адрес, само те подават ново заявление-декларация с нова преценка, с всички необходими документи.

За януари тези, които трябва по принцип да си подновят заявленията-декларациите, са около 54 000, плюс останалите, които са по график.

За да няма струпване и преценката да се направи в срок по график до края на февруари дирекциите за социално подпомагане трябва да посетят родителите с отпуснати семейни помощи от 1-ви април и 1-ви май миналата година. А до 31-ви март – тези, на които парите са отпуснати след 1-ви юни и 1-ви юли.

Информация и декларации няма да подават само семействата на деца с увреждания и приемните родители, информира още БНР.