Първата новогодишна елха във Варна е украсена през 1901 г.

Животът

31-12-2015, 17:01

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във Военния клуб в града

Първата новогодишна елха във Варна е била украсена през далечната 1901 година. Сведенията са, че първата елха е била украсена във Военния клуб във Варна по време, когато там са се организирали новогодишни балове, разказа Лидия Петрова – директор на Етнографския музей във Варна, цитирана от радио Фокус.

Дамите и кавалерите там са носили закупени от чужбина модерни за времето си облекла – рокли и фракове. На тези балове обикновено е свирил военен оркестър. След това елхите за Нова година са започнали да се украсяват и по варненските домове. Тази традиция постепенно придобива все по голяма масовост и в началото на 50-те години на миналия век Нова година вече се посреща с елха във всеки един дом.

Според друга, по-ранна традиция, в новогодишната вечер деца са ходили по варненската чаршия с фенерчета и са пожелавали благоденствие на собствениците на магазини, които съответно са ги дарявали със сушени плодове, бонбони или други лакомства.

Освен това, преди време във Варна млади мъже са ходили от къща на къща и са пожелавали на стопаните с песни здраве и плодородие, за което са получавали дарове или поне почерпка.