Нова година на Балканите: Пълен хладилник и платени сметки

Животът

31-12-2015, 12:44

Снимка:

© ThinckStock/Getty Images

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Датчаните чупят чинии, японците се кикотят, бразилците носят бяло, а испанците ядат грозде

Интересни традиции, вярвания и суеверия съпътстват изпращането на старата и посрещането на новата година по света. Целта на различни ритуали е да донесат благополучие, щастие, пари, любов или късмет, пише БГНЕС.

Датчаните чупят чинии, японците се кикотят, бразилците носят бяло, испанците ядат грозде, а сърбите - свинско. Всичко това в името на благоденствието през Новата година. Обичаите са различни, но в цял свят хората са убедени, че някои от тях носят късмет през следващата година.

Германците вярват, че врявата гони злите духове, така че в новогодишната нощ ходят по улицата с тъпани и други шумни инструменти.

В Дания цяла година събират чинии, които на 31 декември да изпочупят пред входната врата на своите близки и приятели. Те вярват, че това прави приятелството по-силно, така че целта е да се счупят колкото може повече чинии.

Бразилците в новогодишната нощ се обличат в бяло - носило щастие и мир. В Япония камбаните преди 00.00 часа бият точно 108 пъти, за да прогонят също толкова на брой човешки слабости. След това японците вярват, че със смях ще прогонят лошото.

В Испания е прието в полунощ да изядат точно 12 зърна грозде, като гаранция, че през всичките 12 месеца през следващата година щастието ще им бъде верен спътник.

Голяма любов чака тези, които на Нова година ще се целунат под имела, смятат в САЩ. Друго суеверие, разпространено на места в света, гласи, че в новогодишната нощ трябва да се носят червени или жълти гащи - червени за любов, жълти за пари.

На Балканите обичаите по някакъв начин са свързани с храните. Смята се, че Новата година трябва да се посрещне с пълен хладилник, да има пари във всеки портфейл в къщата, за да има пари и през цялата година. Да се платят всички сметки преди празника, така че в новата година да се влезе безгрижно. В Сърбия и Македония вярват, че свинското месо ще донесе напредък през Новата година.

Голям пропуск е да не се поздравят близките, защото ще страдате от емоционална дистанция в живота си. Не давайте пари назаем на 31 и 1 януари, защото това вещае материални проблеми, смятат някои. Друго традиция за благополучие пък е на 1 януари да не се изнася нищо от дома, включително и боклукът.