Харчили сме по-малко ток на Коледните празници

Парите

29-12-2015, 13:16

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дежурни каси ще работят на 31 декември

С около 3% по-малко ток са консумирани в Североизточна България през периода 24-27 декември в сравнение със същите дни на 2014 година. Това показват данните на компанията "Енерго-Про", която доставя електроенергия на 1.1 милиона потребители в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище и Шумен. За четирите почивни дни около Коледа общото количество консумирана електрическа енергия е било близо 62 хил. мегаватчаса. През същите дни на 2014 година са били потребени с около 2 хил. мегаватчаса повече.

Вероятната причина за по-ниското потребление на електроенергия е изключително топлото за сезона време. Най-сериозен е спадът на потреблението в област Варна. Единствено в областите Добрич и Разград се наблюдава по-висока консумация на електрическа енергия спрямо коледните празници през 2014 година.

74 аварийни екипа, 410 високопроходими автомобила и 149 специализирани ще бъдат на разположение в навечерието на новогодишните празници. При възникване на извънредна ситуация могат да бъдат осигурени още 396 екипа.

Консумираната електроенергия ще бъде отчитана по обичайния график и през почивните дни, за да се спази регламентирания срок в рамките на 31 дни. Дежурни каси ще работят на 31 декември, като желаещите да платят сметките си тогава, трябва да посетят клонове на Български пощи.

До 4 януари 2016 година компанията няма да преустановява електрозахранването на клиенти, които не са заплатили в срок сметката си за електроенергия. Не се предвиждат и планови прекъсвания на електрозахранването по време на новогодишните празници.