Апарат отчита разредени ли са напитките, които пием

Животът

29-12-2015, 11:33

Снимка:

БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Подобно устройство е патентовано през 2014 година, а новият прототип е модифициран и подобрен

Дали в прясното мляко има вода може да се провери съвсем лесно. Необходимо е единствено след сваряването в малка проба да се добави спирт. Колкото по-бавно се пресече течността, толкова по-нагло са ви излъгали. Фалшиво мляко и алкохолни напитки, обаче, най-точно могат да се преценят чрез новия лазерен уред, който използва три лъча с различна дължина на вълната, съобщават от БНТ.

"В зависимост от вида на веществото каква е най-голямата му чувствителност при съответната дължина на вълната ние използваме или син, или зелен или червен лазер. Така че точността, с която можем да направим измерванията да бъде най-добра", разказва проф. Теменужка Йовчева и допълва, че по този метод учените се ориентират има ли добавки към напитките. Достатъчна е само една капка от изследвания продукт да бъде поставена върху уреда.

Пред екипа на БНТ учените са изследвали коняк. Тестът е показал, че напитката не е разредена. Подобно изследване на храни и напитки няма да струва скъпо, тъй като за него не се изискват никакви консумативи, а само минимално количество за пробата.