Първият безплатно саниран вход във Варна е вече факт

Мисия Варна

22-12-2015, 15:55

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той е на ул. "Вяра" в кв. "Младост"

Първият безплатно саниран вход във Варна по проект "Енергийно обновяване на българските домове" е вече факт. Той се намира на ул. "Вяра" в кв. "Младост". Едноименното сдружение на етажните собствениците от днес официално се радва на новата си придобивка, която бе открита от регионалния министър Лиляна Павлова и кмета Иван Портних. 9-етажната сграда е санирана за 45 дни след успешно защитен проект по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013. Останалите три входа от блока също са подали документи, но вече по новата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, като предстои да бъдат подписани договори за финансиране с Българската банка за възстановяване.

"Като погледнем как изглеждаха преди сградите и как изглеждат сега – мисля, че това е най-силния аргумент, защо е необходима тази програма. Необходима е за семействата в тези сгради, за да имат не само по-красиви сгради, но и по-топли, по уютни и с по-малко разходи за поддръжка и отопление", коментира министърът. Тя уточни първият в морската столица изцяло завършен и приет проект с европейско финансиране е приключил буквално тази седмица.

"От 1 януари новата програма ще финансира всякакви сгради, така че очаквам колелото да се завърти и повече сгради във Варна да успеят да се санират. Община Благоевград вече има 124 одобрени сгради, т.е. 90% от жилищните блокове в града", каза още Павлова. Тя призова собствениците да побързат, защото ресурсът от 1 млрд. лв. не е толкова много, колкото звучи, а и принципът е първи по време, първи по право. "Планираме да осигурим още 1 млрд. лв.", информира Павлова и допълни, че е необходимо да има добро сътрудничество и добро желание, за да се изпълнят успешно проектите.

"Вярвам, че този пример ще подтикне всички варненци, които живеят в подобни блокове, допустими по националната програма за саниране (над 1000 блока), да се възплзват от възможността. До момента имаме 36 договора, подписани по националната програма, нека си пожелаем през следващата година да имаме поне 350", заяви кметът Иван Портних.

"Сега когато за програмата отговарят общините, ще е по-лесно, защото са тук на място и ще може по-лесно и оперативно да се случват нещата, а ние ще указваме всякаква помощ на служителите в местните администрации", допълни тя. "Варна се промени буквално за две години, разцъфна с видимите инвестиции", отчете регионалният министър и призова кмета да включи и общината да инвестира в облагородяване междублоковите пространства на първите санирани до момента сгради.

Председателят на сдружението на собствениците в обновения вход Илиана Парева благодари на екипа на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ, който максимално бързо е отговарял на отправените от нея въпроси в кратки срокове, съдействал е за разрешаване на възникналите казуси и е оказвал всяка необходима подкрепа. "От нас се искаше само да направим сдружение, да дадем възможност на строителите да работят, да си одобрим бюджета и търпеливо да изчакаме края на санирането. Никой не е взел на никого апартамента, не е взел и един лев", коментира председателят на сдружението на етажните собственици.