Убийци, оправдани от Окръжния съд, получиха по 15 години затвор от Апелативния

Крими

21-12-2015, 10:48

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Убийството в село Дюлино бе извършено през 2010 година

По 15 години затвор при първоначален строг режим присъди Варненският апелативен съд на Севдалин Атанасов от Долни чифлик и на Митко Асенов от Поморие, след като призна вината им за убийството на Иван Златев от сeло Дюлино, извършено през 2010 година. Втората съдебна инстанция отмени оправдателната присъда на Варненския апелативен съд от септември миналата година.

След четири съдебни заседания, нова Съдебно техническа експертиза, която анализира данни от мобилните оператори и местонахождението на Атанасов и Асенов в деня на убийството, както и разпит на свидетели, апелативната инстанция намери за виновни двамата подсъдими, затова, че на 24 ноември 2010 година в с.Дюлино, в съучастие като съизвършители умишлено убили 77-годишния животновъд. Двамата са осъдени да заплатят обещетение на близките на убития мъж в размер общо на 180 000 лева, както и 2066 лв. разноски по делото и държавни такси върху присъдените обещетения.

Пресслужбата на съда припомня, че тандемът бе задържан месеци след престъплението. Тялото на пенсионера било открито от съседите му в двора няколко дни след убийството. Обвинението посочва, че Севдалин и Митко прескочили дъсчената ограда, за което свидетелстват калните дири, оставени от тях. Те били изненадани в опита си да задигнат метални предмети от двора, защото възрастният човек точно тогава излязъл да нахрани животните си в пристройката. Двамата бързо сломили съпротивата му с удари по тялото и главата, и строшили черепа му. Съдебно-медицинска експертиза установила дни по-късно, че причина за смъртта на Иван Златев била тежката черепно-мозъчна травма, тежкия мозъчен отток и разкъсаната мозъчна обвивка.

След произнасяне на присъдата, с определение на Варненския апелативен съд Севдалин Атанасов и Митко Асенов бяха задържани под стража още в съдебната зала. Съдебният акт на Апелативен съд Варна може да бъде обжалван в 15 дневен срок пред ВКС.