Българите ще похарчат 1,7 млрд. лв. за Коледа

Парите

21-12-2015, 08:46

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вече са пръснати половин милиард със скорост около 100 млн. на ден.

Около 1,7 млрд. лв. ще струват Коледа и Нова година на българите. 500 млн. лв. са изхарчени от началото на декември за подаръци, резервации на почивки и купуване на хранителни продукти за посрещане на Коледа и Нова година. Очакват се още 1 млрд. лв., или по 100 млн. дневно да бъдат отделени за празничното пазаруване между 21 и 31 декември, показват изчисления на "24 часа" на база данни за парите в обращение у нас. Пуснатите от БНБ банкноти и монети в момента са за около 12,4 млрд. лв. За сравнение в края на ноември парите в обращение са били 11,9 млрд. лв., или с половин милиард по-малко.

Повечето търговци прогнозират, че оборотите за празниците ще са приблизително като миналогодишните. Тогава паричната статистика отчита 800 млн. лв. повече в края на декември, или 11,6 млрд. лв. при 10,8 млрд. към 30 ноември. Поне още 25%, или 200 млн. лв. са харчовете, които не се включват в тези данни, защото са платени с дебитни и кредитни карти. Толкова е средният процент, който дава и банковият оператор "Борика" за разплащания с "електронни" пари например за "Черния петък".

"Коледната трапеза ще струва колкото и през миналата година. Пазарът е балансиран и отклоненията при основните храни като колбасите, месото и яйцата е 0,7-0,8%, което е нищо. Това коментира Владимир Иванов, шеф на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Спрямо миналата година картофите, зелето, захарта и олиото са на по-високи цени. Те обаче се компенсират от поевтиняване при почти всички цитруси - портокали, лимони, банани. Типичните варива за постната Бъдни вечер като боб и леща също са на по-ниски цени.

Преди Коледа българите купуват най-много смартфони, таблети и лаптопи. Тази година с големи ръстове са продажбите на смартчасовници, каза съсобственикът на веригата "Технополис" Божидар Колев. Друг продукт с голямо търсене са колонки към телефони и таблети. Добър пазар вече били и дроновете, които се търсят за подаръци и на малки, и на големи.

Близо една четвърт от хората в България няма да могат да отделят почти никакви пари за празниците, показва обаче анализ на КТ "Подкрепа". Според данните над 1/10 ще могат да похарчат едва по около 20 лева. Около 60% от анкетираните са посочили, че могат да отделят между 20 и 100 лева за Коледа, а само 15% биха похарчили над 100 лева на човек.

Поне 51,80 лв. трябват за постната трапеза на Бъдни вечер, показват изчисленията на "Подкрепа". Сумата скача на средно 100 лв. за новогодишна вечеря, когато се включат месото и напитките. Според фирми за бързи кредити пък един от всеки петима българи взема заем, за да купи подаръци за Коледа.

"Коледният барометър" на "Фератум" показва, че домакинствата у нас планират да похарчат най-много пари за игри и играчки (26,9%), лакомства (18,4%), книги (15,3%), козметика (12,2%) и електроника (7,8%). Според данните българските семейства отделят 20,5% от месечните си доходи за коледни подаръци. Това е малко под средното ниво за всички участващи в изследването държави. Европейските страни с най-висок бюджет за коледни покупки са Великобритания (38,5% от доходите), Словакия (31,4%), Испания (28,5%), следвани от Литва, Естония, Румъния, Чехия, Германия.

Около 449,7 млн. лв. ще бъдат изхарчени от българите, за да посрещнат Коледа и особено Нова година извън къщи- на екскурзии у нас и в чужбина. Това прогнозира за "24 часа" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Общо 750 000 нашенци ще пътуват към български хотели, но голяма част от тях ще бъдат и при близки и роднини за двата празника. Още около 240 000 българи ще прекарат празниците в чужбина в периода 15 декември - 10 януари, казва Драганов.

Какви са очакваните разходи?. За избралите купон в България извън къщи средната сума, която ще платят, е около 350 лв. Обикновено воаяжът е за един от двата празника - за Коледа, но по традиция повечето са за Нова година. Хората, които ще посрещнат 2016-а в странство, ще похарчат по около 780 лв. средно на човек. Планинските ни хотели са пълни, а също и спа комплексите. Тази година обаче сериозно изостават хотелите по Черноморието - огромна част от тях не отварят с обяснение, че им трябват допълнителни средства за отопление и персонал, казва Драганов.

Към 110 000 чужденци са избрали България за старт на следващата година. Това са предимно гърци, македонци, сърби, румънци и турци. Руснаците обаче са близо 5 пъти по-малко, отколкото през зимата на 2012-2013 г.