Бежанците са бреме за 91% от българите

Животът

18-12-2015, 07:35

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мненията на европейците са доста по-балансирани

За българина бежанецът си е жив дявол. Това показват данните на сравнително изследване на УИН/"Галъп интърнешънъл", проведено в 14 държави на Стария континент. България, оказва се, е сред европейските страни с най-силни антиемигрантски настроения. 91 на сто от нашенците смятат, че икономическите мигранти "натоварват държавата, защото заемат работни места, места за настаняване и се възползват от здравеопазването". Едва 9% пък не са съгласни с това твърдение и вярват, че те "подпомагат държавата чрез своята упорита работа" и сред тях има талантливи хора.

В същото време мненията на европейците са доста по-балансирани. 41% смятат, че мигрантите са полезни за държавите им срещу 59%, които са на обратното мнение. Но скептиците са повече в страните, основни "мишени" на бегълците от Близкия изток и Африка. С твърдението, че мигрантите подсилват държавата им чрез труда и уменията си в Белгия са съгласни едва 29%, във Великобритания - 36%, в Италия - 32%, а в Германия, Франция и Холандия - 35%. Мнозинството от хората там по-скоро смятат, че пришълците затормозяват страната им. По-толерантни са само на север - в Швеция и Исландия.

Българите не изглеждат склонни да се притекат на помощ и при конкретен казус. На въпрос дали биха подслонили бежанец, докато се обработват документите му, 86% от сънародниците ни отговарят отрицателно. Средно за 14-те страни -един на всеки трима (35%) е готов да даде стая на мигрант, близо две трети (65%) ще откажат. Българите (86%), британците (80%) и холандците (73%) казват, че ще откажат временен подслон. По-склонни са в Испания (62%), Гърция (48%) и Германия (48%).

Мнозинството от европейците мислят, че ЕС трябва да прави повече по мигрантския проблем. Когато става дума за политиката на собствената им държава обаче, повечето от запитаните предпочитат игнориране на проблема. Над половината (57%) от анкетираните смятат, че Европа трябва да прави повече в отговор на текущата бежанска криза. Най-чувствителни са италианците (83%) и гърците (87%). Белгийците (41%) и французите (37%) са по-скоро на обратното мнение. Но когато анкетираните са помолени да оценят политиката на собствената си държава, картината изглежда по-различно.

Данните от изследването показват, че в България явно масово се споделят страхове от мигрантската вълна - чувствителни на фона на и бездруго тревожната картина в европейски мащаб. Това вероятно се дължи и на тежките възприятия на българите за собственото им материално положение, и на липсата на особено доверие в българските институции, и на естествените страхове от новото и другото, коментират от "Галъп интърнешънъл", които са провели проучването в периода 30 октомври-5 ноември 2015 г. сред 1009 пълнолетни българи.